Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je danas da Evropska unija ulaže mnogo novca u zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

– Želimo pomoći državama zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje zapadnog Balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice – rekao je Borelj gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska također prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

– Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za zapadni Balkan – naglasio je Borelj.

Mi pomažemo, ali tražimo reforme
Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

– Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer”, ocijenio je.

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

– Prethodna američka administracija je htjela da započne neku vrstu hladnog rata s Kinom. Mi jesmo rivali s Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje dovijeka. Istovremeno smo i partneri s Kinom u nekim oblastima – naveo je.

Obje strane za pregovarački sto
U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primjećuje da jedna strana kaže: “prvo popustite vi, pa ćemo mi”, dok druga strana poručuje: “ispunite naše zahtjeve, pa ćemo mi vaše”…

Borelje poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na riječima.

– Potrebno je da stavimo obje strane za pregovarački sto, da se izgradi povjerenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put – zaključio je.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.