Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pisao je u utorak škotskoj premijerki Nikoli Sterdžon (Nicoli Sturgeon), odbacivši njen zahtjev da joj se daju ovlasti za održavanje još jednog škotskog referenduma o nezavisnosti. 

Kako sada stvari stoje, referendum se ne može održati bez pristanka vlade Velike Britanije. Sterdžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći od njega da uđe u pregovore o prijenosu ovlasti za održavanje referenduma iz Londona u Edinburg.

– Ne mogu se složiti s bilo kojim zahtjevom za prijenos ovlasti koji bi doveo do daljnjih referenduma o nezavisnosti – napisao je Džonson u pismu koje je objavio na Twitteru.

Rekao je da je poručio Sterdžon da se složila kako će referendum 2014., na kojem su Škoti glasali sa 55 posto naprema 45 posto za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, biti izbori “jednom u generaciji”.

– Još jedan referendum o nezavisnosti nastavio bi političku stagnaciju koju je Škotska doživjela u posljednjoj deceniji. Vrijeme je da svi radimo na tome da okupimo cijelu Veliku Britaniju – kazao je Džonson.

Sterdžon je podsjetila da je 2016. godine bilo glasanje za izlazak iz Evropske unije i da Britanija želi napustiti blok 31. januara, zbog čega se treba održati novi referendum o nezavisnosti, jer je većina Škota glasala protiv Brexita, dok ga je većina engleskih glasača podržala.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Boris Džonson odbacio prijedlog škotske ministrice za davanje ovlasti za referendum / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.