Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ostaje u bolnici, ali je “vedra duha” i nastavlja voditi vladu, izjavio je ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab).

Johnson se nalazi na pretragama u bolnici St. Tomas nakon što mu deset dana ne popuštaju simptomi koronavirusa. Međutim CNBC prenosi kako je zbog pogoršanog stanja prebačen u intenzivnu njegu.

Njegov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak opovrgao da premijer dobiva terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća.
Ministar vanjskih poslova Rab danas je vodio sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote. 

Iako i vlada i Džonson tvrde da se radi o rutinskim testovima, detalja o njegovom stanju je malo.

Nije niti jasno kako namjerava voditi vladu iz bolnice.
 Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti ispitana razina kisika te funkcija pluća, jetre i bubrega.  

Britanija nema formalni plan ko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost.
Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.  

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u nedjelju da je Džonson “snažan muškarac”. 

– Svi Amerikanci mole se za njega. On je moj prijatelj, velik gospodin i vođa. I kao što znate, otišao je danas u bolnicu, ali sam uvjeren da će biti dobro – kazao je Tramp.

Džonson je prvi lider neke veće svjetske zemlje pozitivan na koronavirus.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Boris Džonson prebačen u intenzivnu njegu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.