On je naglasio da bi novi neuspjesi u borbi sa migrantskom krizom itekako imali velike posljedice po ugled Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik EU Josep Borrell razgovarao je danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima za migrante koji se trenutno nalaze na području naše zemlje.

Naglašeno je da je EU u više navrata pozivala vlasti države da se više angažuju na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

Borrell je podsjetio Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini, pruživši finansijsku podršku u iznosu od više od 88 miliona eura, i – između ostalog – u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je ostao neiskorišten.

Pozvao je vlasti u BiH da nađu nova rješenja, posebno otvaranjem novih prihvatnih centara na području cijele BiH, kako bi se lakše podnio teret migrantske krize.

On je naglasio da bi novi neuspjesi u borbi sa migrantskom krizom itekako imali velike posljedice po ugled Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da EU računa na vlast u BiH koja mora preuzeti punu odgovornost i raditi na dugoročnim rješenjima.

Izvor: Oslobođenje.ba