EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava „koje bi mogle doprinijeti političkim podjelama i negativno uticati na dobrosusjedske odnose,“ rekao je potpredsjednik Evropske komisije i šef diplomatije EU Josep Borrell

BRISEL, 23. oktobra – On je na taj način odgovorio na poslaničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika, da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo, u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Borell je dodao da od svih političkih lidera u regionu zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine.

“Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim neriješenim pitanjima, je da dvije strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprinijeti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u cjelini”, naveo je Borell u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznat stav Brisela da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od suštinske važnosti za dalje evrointegracije svih država regiona.

Borel je još podsjetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropski savjet odobrio u decembru 2019. godine i dodao da „Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta, uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje.

Izvor: RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.