Slučaj lažnih austrijskih policajaca izazvao je veliku pažnju javnosti u ovoj zemlji ali i u medijima prije dva mjeseca.

Podsjetimo, policija u austrijskim regionima Salzburger Mitterpinzgau i Tiroler Unterland, u periodu između decembra prošle i marta ove godine, primila je brojne prijave.

Stranci na proputovanju kroz Austriju žalili su se na “lažne čuvare reda” koji ih maltretiraju i “globe” bez ikakvog razloga.

Tako je jedan češki vozač prijavio “sumnjiva lica” u uniformama vojne policije koji su ga agresivno ispitivali na parkingu i na običnom bloku naplatili mandatnu kaznu od 50 eura.

Nakon još nekoliko takvih prijava austrijska civilna i vojna policija organizirali su koordiniranu akciju koja je rezultirala hapšenjem dvije osobe.

To su 21-godišnji austrijski regrut i 30-godišnji državljanin BiH za koje se mislilo da su nezakonito pribavili korist od svega nekoliko stotina eura.

Međutim, kako piše austrijski Standard, nakon dvomjesečne istrage utvrđeno je da je bosansko-austrijski tandem prevaranata “kaznio” 70-ak stranaca i pritom nezakonito zaradio čak 7.000 eura!

/radiosarajevo.ba