I dok se čeka na korak nadležnih da nesretnim ljudima pruže utočište dostojno čovjeka, gesta jedne Bosanke mnoge je zadivila

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, ako se uopšte može nazvati krizom to što u zemlji od 3,5 miliona stanovnika trenutno boravi oko 8.000 migranata, je top tema u medijima. Top tema za koju se ne nazire rješenje, a zima je stigla.

Najteža je situacija u kampu Vučijak, kod Bihaća, u kojem je trenutno oko 600 migranata, a čije je zatvaranje najavljeno. No, od realizacije te najave još uvijek nema ništa.

Podsjećamo, za danas je bilo najavljeno izmještanje oko 350 migranata iz kampa Vučjak koj bi trebali biti prebačeni u kasarnu Blažuj kod Sarajeva. Na terenu, međutim, još nema naznaka da će izmještanja biti.

I dok se čeka na korak nadležnih da nesretnim ljudima pruže utočište dostojno čovjeka, gesta jedne Bosanke mnoge je zadivila.

“Moja kuća je bogatija za jednog gosta Adila iz Pakistana. Ja sam otišla na stanicu po njega. Ima isto godina kao moj Ismar, ne postoji zakon koji će me spriječiti da sklonim dijete sa ove zime. Ne hvalim se, da me ne bi neko pogrešno razumio. Djelima se ne hvali, nego hoću da vam kažem da svi po jednog i nema nikoga na cesti, ne spominjite mi nikakvu državu vladu i vlast i ove na vlasti, ja sam sebi vlast! Adil je divan momak, stidan, kulturan, nije nasilan, nije onakav kakve ih mnogi predstavljaju!”, napisala je na svom profilu Adira Husić.

Dobrih i humanih ljudi nikada nestati neće. Nažalost, mnogi od njih se boje pomoći migrantim, ponajviše zbog fame koja se stvorila bez ikakvog osnova, da su to opasni ljudi, da je protivzakoniti pomoći tim ljudima…

//fokus.ba