Bosanska Gradiška: Sindikalisti s ministrima razgovarali o hitnim mjerama za poboljšanje života radnika

Sjednica Predsjedništva RS s ministrima Milunovićem i Đokićem održana je u prostorijama Gradske uprave

Autor: B.G.

Nakon jučerašnjih protesta u neposrednoj blizini graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci, sindikalisti su se i danas sastali u ovom gradu. 

Predsjedništvo Saveza sindikata RS održalo je sjednicu kojoj su prisustvovali i ministri iz Vlade RS Duško Milunović i Petar Đokić. Raspravljalo se o verziji općeg kolektivnog ugovora koji bi trebao biti potpisan do 20. maja.

– Moramo djelovati hitno. Osim povećanja minimalne plaće i potpisivanja općeg kolektivnog ugovora, a potom i granskih ugovora, neophodno je da brzo reagiramo s ciljem da poboljšamo uvjete života naših radnika. Na taj način ćemo usporiti veliki odliv radnika u zemlje Evropske unije – rekla je predsjednica SSRS Ranka Mišić.

Ministar rada Duško Milunović podržao je sindikalne aktivnosti i najavio niz konkretnih poteza.

– U potpunosti podržavamo Savez sindikata RS, očekujemo da ćemo zajedno s Unijom udruženja poslodavaca RS prevazići sva neriješena pitanja, što bi ubrzo poboljšalo uvjete rada u RS – rekao je Milunović.

Sjednica Predsjedništva RS s ministrima Milunovićem i Đokićem održana je u prostorijama Gradske uprave u Bosanskoj Gradišci.

(Autor: Avaz)