Jučer je u okviru tradicionalne manifestacije “Dani reisa Čauševića” i 7. Susreta hadžija u bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici Arapuša, rodnom mjestu bosanskog velikana i vjerskog prvaka Bošnjaka s početka 20. stoljeća, pred više stotina posjetioca i hadžija otvorena završena Spomen kuća reisa Džemaludina ef. Čauševića.

Spomen kuću otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivde i šumarstva u Vladi F BiH Šemsudin Dedić, zajedno sa zamjenikom reisu -l- uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Huseinom ef. Smajićem.

Ovaj projekat u izgradnji je od 2012. godine, a sredstva za završetak radova i izgled kakav ova Spomen kuća zaslužuje, obezbijeđena su zahvaljujući zalaganju delegata u Domu naroda FBiH Mehmeda Mahmića, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ministra privrede u Vladi USK Samira Sedića.

Reis Džemaludin ef. Čaušević jedan je od najvažnijih reisu -l-ulema u historiji Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, veliki čovjek, prosvjetitelj i reformator.

Bosna i Hercegovina je završetkom ovog projekta zasigurno dobila mjesto od velikog kulturnog značaja, i prostor u kojem će se sakupljati svi dokumenti i djela reisa Čauševića, što će svakako služiti mlađim generacijama, i činiti značajan dio kulturno-historijskog blaga naše domovine.