Bosanska Krupa pod vodom: Pogledajte kakvo je stanje u ovoj krajiškoj općini (FOTO)


Nivo vode u bh. rijekama zbog kiše je rastao tokom jučerašnjeg dana i očekuje se da će rasti i danas, a maksimum se očekuje večeras, tako da od potencijalne opasnosti građani mogu tek sutra odahnuti, kazali su iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Nakon jučerašnjih obilnih padavina u mnogim općinama Unsko-sanskog kantona zabilježeni su porasti vodostaja rijeka i rječica, oborinske vode poplavile su poljoprivredna zemljišta, kao i određeni broj stambenih i pomoćnih objekata. Za sada nema preciznih podataka o štetama.Vodostaj Une 10 sati u Bihaću je iznosio 138 cm (100 cm kritična tačka), u Martin Brodu 339 cm i Kulen Vakufu 328 cm, te na svim mjernim mjestima ima tendenciju rasta.

Ističu da su najkritičnije rijeka Una, čiji je nivo u Bosanskoj Krupi rastao za dva centimetra za sat.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici Bihać-Bosanska Krupa, dok je na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod, zbog većeg odrona, na snazi obustava saobraćaja te je u funkciji alternativni pravac. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima, Bišćanima se ponovo preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Obavijest iz Kabineta načelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića:

U Bosanskoj Krupi se od 18. do 20. marta, prema podacima kojim raspolaže Federalna uprava Civilne zaštite, očekuju poplave većih razmjera nego prethodnih dana. Naime, zbog najavljenih obilnih kišnih padavina očekuje se najveći plimni val ikada. Zbog toga se stanovnici Bosanske Krupe, naročito u kritičnim područjima, pozivaju na oprez i saradnju sa pripadnicima civilne zaštite i komunalnog preduzeća. Prema prognozama meteorologa, moglo bi padati od 20 do 90 litara vode po m² što nivo Une može podići i preko 324 cm koliko je do sada najviše izmjereno u januaru 2010. Sve raspoložive ekipe u općini Bosanska Krupa su na terenu, već danas će biti isporučene nove količine pijeska i vreća za izgradnju zaštitnih bedema, a za sva pitanja i pomoć u odbrani od poplava na usluzi su nadležni koji se mogu kontaktirati putem telefona: 061 582 030.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...