U Bosanskoj Krupi danas je obilježena godišnjica formiranja Izviđačko diverzantske čete „Faraoni“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade. Ovim obilježavanjem počeo je niz manifestacija u aprilu, uz koje se građani Bosanske Krupe prisjećaju ratnog perioda.

Preživjeli borci okupili su se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, a zatim su obilaskom ostalih spomen-obilježja i mezarluka odali počast poginulim borcima. 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne brdske brigade formirana je Izviđačko-diverzantska četa „Faraoni“.

Više od 200 boraca i starješina, u ratnom periodu, bili su na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. Korpusa. Poginula su 34 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena. 10 boraca dobitnici su najviših ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i „Srebreni štit“. Danas, 28 godina poslije, manji broj ljudi, u skladu sa epidemiološkim mjerama, ipak se okupio, kako bi se prisjetili svih teških uspomena na ratna stradanja, ali i izrazili zahvalnost i ponos zbog slobodne Bosanske Krupe i BiH u kojoj žive.

(rtvusk)