Bosanska Krupa: Uspješna 60. redovna akcija Crvenog križa


107 doza dragocjene tečnosti darovano na 60. redovnoj akciji dobrovolljnog darivanja krvi u Bosanskoj Krupi.

U organizaciji Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa juče je organizirana jubilarna 60. redovna akcija dobrovoljnog darivanja dragocjene tečnosti, a odziv je iznenadio sve one koji u poslijeratnom periodu učestvuju u organizaciji i akcijama darivanja krvi.

Oko 150 građana i građanki općine Bosanska Krupa je željelo juče darivati krv. Akcija darivanja je ovaj put održana u prostorijama Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi. I sve buduće će organizirati u ovom prostoru koji je pogodniji i primjereniji za ovakve aktivnosti.

Ekipa Službe za transfuziju iz Bihaća, stalni pratilac u svim akcijama darivanja krvi, na čelu sa načelnikom ove službe dr.med.spec. Tarikom Zejčirovićem je ova put stiglo sa mnogo novina koje predstavlaju i ispunjenje i novih propisa i najboljih praksi u darivanju krvi.

Po prvi put svi darivatelji su morali popuniti obavezne obrasce koji sadržavali najvažnije informacije o darivatelju i njegovom zdravstvenom stanju, po prvi put je pored obaveznog liječničkog pregleda i mjerenja krvnog pritiska rađen i nalaz hemoglobina, a svi podaci od ove, šezdeste akcije ,o svakom darivatelju, bit će pohranjeni u računaru i biće umreženi u jedinstvenu listu doborovoljnih darivatelja krvi.

Dragocjenu tečnost je jučer u Bosanskoj Krupi darivalo 107 građana općine Bosanska Krupa,dok odgovorni ljekar, i pored želje dosta više građana, nije dopustio da to uradi više od tridest bosanskorupskih starih i novih davalaca, najviše zbog ustanovljenog povišenog krvnog pristiska.

Darivatelji krvi su htjeli postati i pripadnici LOT-ovog tima koji inače usko surađuje sa Općinskim Crvenim križem, koji su posjetili ovu akciju,ali zbog posebnih propisa strani državljani ne mogu biti darivatelji u ovakvim akcijama.Oduševili su se atmosferom,načinom i najviše broje onih koji su željeli biti dio ove akcije.

Uz sve redovne darivatelje krvi,one davaoce koji su krv dali u rasponu od pet do 64 puta,na ovu akciju se do sada najveći broj žena i mladih.Po prvi put u realizaciji same akcije učestvovali su i članovi Konferencije mladih Crvenog križa Bosanska Krupa.Umjesto stare ekipe,a pod njihovim budnim okom,oni su obavili uredno sve administrartivne poslove za Općinski Crveni križ Bosansk Krupa.

Među jučerašnjim darivateljima krvi bila su i dva mlada liječnika Doma zdravlja Bosanska Krupa. Krv su darivala i dva imama koji kako su nam kazali često,a posebno kada su organizovane akcije, govore ljudima o značaju darivanja krvi zbog ličnog zdravlja i humanosti kojom mogu spasiti svoj život, život svojih bližnjih,svojih prijatelja i opće ljudi koje zadesi bolest ili nevolja.

Sekretar Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa,predsjednik Kluba darivatelja krvi Safet Mujić i voditeljica kućne njege u ovoj organizaciji Halida Ibrahimović su nam kazali da se broj darivatelja općine Bosanska Krupa kreće oko 400. Po podacima iz Službe za transfuziju toliko i porodičnih darivatelja sa područja bosanskokrupske općine, te da očekuju da će obnovljeni rad Konferencije mladih Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa,pored drugih aktivnosti taj broj i uvećati.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...