Iako divlji zečevi predstavljaju najčešću divljač u našim krajevima, posljednji podaci potvrđuju da brojno stanje na prostoru kontinentalne Evrope nije na razini očekivanog. Štaviše, nekoliko država, uključujući susjednu Hrvatsku, ovu vrstu stavilo je na svoju crvenu listu kao ugroženu.

Kako bi stvorili uslove za opstanak i reprodukciju, a i s ciljem dostizanja privrednog kapaciteta, Udruženje lovaca „Grmeč“ u Bosanskoj Krupi na nekoliko lovnih područja, pustilo je 30 umjetno uzgojenih jedinki divljih zečeva.

S jedne strane različite bolesti, s druge modernizacija poljoprivrede i krivolov, najveći su uzročnici nestanka ove životinjske vrste. Zbog obaveze čuvanja i zaštite, članovi Udruženja Grmeč pustili su na dva lovna područja 30 umjetno uzgojenih divljih zečeva. Nove jedinke puštaju se kako bi se poboljšala brojnost ove vrste na prostoru lovišta Bosanska Krupa, ali i zbog poboljšanja krvne slike budućih jedinki.

Projekat je finansirala Općina Bosanska Krupa, potvrdivši i na ovaj način važnost očuvanja prirode i životinjskih vrsta. U narednom periodu ovo udruženje nastavit će sa sličnim projektima, odnosno povećanjem broja različitih životinjskih vrsta s ciljem provođenja uzgojnih mjera kako bi se stvorili uslovi za opstanak i reprodukciju.

(rtvusk)