BOSANSKI PETROVAC: Biskup Komarica slavit će prvu misu nakon 75 godina


Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica slavit će svetu misu na katoličkom groblju u Bosanskom Petrovu u srijedu, 29. juna, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u povodu 110. godišnjice osnivanja župe Bosanski Petrovac-Drvar.

Bit će to prva katolička sveta misa služena u Petrovcu nakon 75 godina, tj. nakon 1941. kada u nedaćama Drugog svjetskog rata nestaju katolici i Katolička crkva sa šireg područja Bosanskog Petrovca, priopćeno je iz župe Drvar.

U Bosanskom Petrovcu, u samom središtu grada, nasuprot današnje zgrade općine, postojala je zidana crkva sv. Petra, po kojoj je grad i dobio ime. Crkva je izgrađena 1897. godine, a srušena i uklonjena 1949., četiri godine nakon svršetka Drugog svjetskog rata, po nalogu tadašnjih republičkih komunističkih vlasti.

Današnja župa Drvar svoje prvobitno sjedište imala je upravo u Bosanskom Petrovcu, gdje je 1906. utemeljena katolička župa, čije je sjedište kasnije prvo preneseno na Oštrelj, a potom u Drvar.

Na području Bosanskog Petrovca do početka Drugog svjetskog rata živjelo je oko 1500 katolika, a danas ih tamo živi samo desetak.

U Petrovcu postoji i 105 godina staro katoličko groblje iz 1911., koje je dugi niz godina – sve do prošle godine – bilo devastirano i zaraslo.

Zalaganjem drvarsko-petrovačkog župnika – a na poticaj nekih sugrađana pravoslavaca i muslimana te uz velikodušnu pomoć načelnika općine Zlatka Hujića – groblje je prošle godine temeljito očišćeno te ovih dana i ograđeno kako bi se na njemu mogla prvi puta slaviti sveta misa.

Zanimljivo je da se katoličko groblje sv. Josipa u Bosanskom Petrovcu nalazi nasuprot partizanskog groblja, a na njemu je za vrijeme Jugoslavije podignut spomenik u sjećanje na događaj kad je Josip Broz Tito na tome mjestu 1942. predao ratnu zastavu Prvoj proleterskoj brigadi.

Iako je spomenik podignut na crkvenoj zemlji, prilikom ograđivanja groblja ostavljen je van ograde kako bi se do njega imalo slobodan pristup.

/Fena0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...