Bosanski Petrovac: Privrednik Arifagić i dalje čeka odgovore

Farmer Jusuf Arifagić još nije dobio odgovor iz federalnog Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u vezi sa osporavanjem njegove investicije u Bosanskom Petrovcu gdje je zakupio zemlju da bi preselio grla iz Kozarca. Nikad još nije ušao u posjed tog zemljišta.

Ministar Šemsudin Dedić nam je prije praznika rekao da čeka nalaz Federalne inspekcije koju je poslao na teren, te da će brzo postupiti čim inspekcija završi posao. Međutim, to se još nije desilo.
– Nema od toga ništa. Inspekcija nema zakonsku osnovu da donosi tu nekakvo rješenje, ona samo evidentira stanje. Jedino upravna inspekcija može donijeti nekakvu odluku, a ne znam da je ta inspekcija bila na terenu. Eh, kako je federalna inspekcija vezana za Federalno pravobranilaštvo, ona to tumači, ali onda se postavlja pitanje zašto Pravobranilaštvo USK-a nije radilo svoj posao. Svi ti pokušaji da se prebaci odgovornost su pokušaji da se sakrije nerad Ministarstava, Pravobranilaštva i svega što je zakon propisao, ali taj rok je istekao da bi se državno zemljište uknjižilo. Ne krivim ministra Dedića, jer on nije ni gori ni bolji od svih njegovih prethodnika, a svi su odgovorni za neuređenost oblasti. Nemam nade da će se tu nešto pozitivno riješiti, jer ciljano se pogoduje tajkunima, da oni uknjiže zemljište i slične rabote. Preko inspekcija se ne može oprati sav nerad koji se vuče 20 godina, kazao nam je Arifagić.
Kako ne može da uđe u posjed već drugu godinu, te nije posijao ljetinu za farmu, Arifagić tvrdi da je odustao od investicija u Bosanskom Petrovcu.
Selidbu dijela farme u Bosansku Krupu također je privremeno obustavio zbog sličnog problema sa zakupom zemljišta u Općini, jer se pokazalo da tu zemlju već neko koristi.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...