BOSEPO OLIMPIJADA: UNSKO-SANSKI KOLEDŽ OSVOJIO NAJVIŠE MEDALJA


U prepunoj  sali Međunarodne srednje škole u Sarajevu, u petak je održana BOSEPO naučna olimpijada. Manifestaciju je otvorila federalna ministrica za okoliš i turizam Edita Đapo.

Na sedmu BOSEPO olimpijadu prijavljeno je 107 projekata, čiji su nosioci učenici Bosna Sema obrazovnih institucija (Sarajevo koledž, Unsko-sanski koledž, Međunarodna srednja škola Sarajevo, Međunarodna srednja škola Tuzla i Međunarodna srednja škola Zenica).

Ove je godine  379 učenika apliciralo na projekte, 185 je ušlo u finale, 40 mentora ih je nadgledalo, a 26 sudija ocjenjivalo projekte.

Broj prijavljenih projekata, prema kategorijama je sljedeći: Energy (Energija) – 16 projekata, Environment (Okoliš) – 32, Engineering and IT (Inžinjering i IT) – 25 projekata, Juniors (Juniori) – 14 projekata, Short Movie (Kratkometražni film) – 20 projekata.

Unsko-sanski koledža  predstavio se sa  22  projekta i osvojio šest zlatnih, devet srebrenih  i sedam bronzanih medalja.

Zlatne medalje osvojili su Mejrema i Tarik Mustedanagić (Inžinjering i IT) , Benjamin Murtić i Suad Harčević, (Inžinjering i IT),  Emir Crnolić i Sandi Radić (Zaštita okoline), Azra Melkić i Anela Duraković (Zaštita okoline ), Adna Gorinjac i Lamija Veladžić (Zaštita okoline ) i Merjem Štulanović i Amela Abdić (Zaštita okoline).

Učenici čiji su  projekti ostvarili najbolje razultate na BOSEPO olimpijadi stekli su uvjete za odlazak na velika svjetska takmičenja kao što su I­SWEEEP (SAD), GENIUS (SAD), MOSTRATEC (Brazil), INEPO (Turska), te ostala prestižna takmičenja.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...