Žestoke reakcije u Parlamentu FBiH tokom sjednice o migrantskoj krizi u USK izazvala je diskusija Mladena Boškovića, šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a, koji je kazao da će se usprotiviti ukoliko se imigracioni centar planira napraviti na području “koje obitavaju Hrvati katolici”.

– Bihać se želi riješiti imigracionih centara, ako sam dobro razumio. Želi napraviti centar izvan Bihaća. Koje je to područje i ko tu živi? Dobili smo dopis od ljudi iz toga područja, koje uglavnom naseljavaju Hrvati, oni koji su još ostali u USK. Oni ne mogu utjecati na gradsku ni kantonalnu vlast da se čuje njihov glas, Ovo je njihov glas, preko glasa zastupnika HDZ-a – HNS-a, da se vodi računa da migracioni centar ne dođe na prostor gdje žive Hrvati katolici. Mi to nećemo prihvatiti, snažno ćemo se suprotstaviti, kako to dopuštaju Ustav i zakoni. Ukoliko je to točno. Odmah ćemo imati još jedan problem više – rekao je Bošković.

Ukazao je i da nije ustavna nadležnost Federacije da ovo pitanje rješava i da treba vlast na svim nivoima.

– Demokratski je da se razgovara, a razgovaramo o poslu koji bi neko drugi trebao da radi. Podržavamo raspravu, ali rješenje krize vidimo na drugačiji način. Ovdje su sve oštrice danas trebale ići ne prema USK ili ostalim županijama ili FBiH nego prema vlasti na razini BiH – rekao je Bošković.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a, istakao je da su “gore ugroženi ljudi, nisu Srbi, ni Hrvati ni Bošnjaci, nego ljudi”.

Zastupnik Husein Rošić rekao je da je Bihać poznat kao grad međunacionalne saradnje i suživota, dok je Hamdija Abdić dodao da Bošković očito ne poznaje teren i da na tom dijelu gdje će biti migrantski centar ima više Bošnjaka nego Hrvata.