Bosna i Hercegovina pretrpjet će u 2020. godini pad BDP-a od 4,5 posto, dok će 2021. godine na red doći oporavak koji će se odraziti na BDP u rastu od 6 posto, saoćeno je iz Evrospke banke za obnovu i razvod (EBRD).

EBRD smatra da pad broja doznaka iz inostranstva uzrokuje pad u potrošnji, a zatvaranje granica i tvornica ograničili su izvoz i nabavku dobara. Kako se navodi u posljednjem izvještaju, oporavak će zavisiti od postepenog popuštanja restrikcija i vraćanja u normalno stanje u drugoj polovini 2020. godine.

Bosna i Hercegovina je tokom 2019. godine imala rast BDP-a od 2,6 posto, dok je rast u 2018. godini bio 3,7 posto. Primjetan pad rasta u 2019. godini, pišu iz EBRD-a, uzrokovan je blagim padom u industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Također, zabilježen je pad izvoza, posebno kada je riječ o metalima.

Sektori koje koronavirus najviše pogađa, prema procjeni EBRD-a, su prijevoznici, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, gradnja i proizvodnja tekstila, obuće i namještaja jer te tvornice najviše posluju s italijanskim firmama.

Na Zapadnom Balkanu do problema dolazi zbog sličnog problema – destabilizacije u lancu razmjene dobara, posebno u slučaju BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije gdje su stacionirana značajna tijela proizvodnje.

Albanija i Crna Gora bit će oštećene zbog smanjenog turizma, dok će Kosovo imati probleme sličnih uzroka kao i BiH – manjak doznaka iz inostranstva.

Što se tiče članica Evropske unije u jugoistočnoj Evropi, najveći uzročnik destabilizacije bit će pad turističkih posjeta, što je posebno značajno za Bugarsku, Grčku i Kipar.

Izvor: Klix.ba