Foto: Arhiv

Dok sarajevska raja kuka kako krajiški mediji rade na dehumanizaciji migranata plasirajući razne lažne informacije, vjerovatno u ovom trenutku iz Sarajeva u Bihać stiže oko 20-tak migranata. I tako svaki dan. Dok sarajevski mediji plaču nad sudbinom migranata u Bihaću, šute o tome koliko je ustvari Sarajevo dobilo novčanih donacija za migrante, za njihov smještaj i hranu, međutim oni su im objezbjedili karte u jednom pravcu, a to je do Bihaća, odnosno Velike Kladuše.

Šta su Krajišnici dobili dolaskom migranata u naše općine? Smanjen broj turista, gotovo da ih i nema. Strah. Šetališta pored Une i parkovi su postali leglo migranata, koji razbacuju smeće svuda kao da je cijela obala Une jedan kontenjer. Tuče na sred ulica, i još mnogo toga. Međutim, niko od sarajevskih medija nikad o tome neće objaviti ni jednu informaciju. A znate li zašto? Zato što je Unsko-sanski kanton zadnja rupa na sviralu. Bit će mjesta samo za blaćenje, kao i ovaj put, plasirajući članke kako naši mediji rade na dehumanizaciji migranata. Ne kažem da nema lažnih članaka, ali u moru istinitih, uvijek će se naći jedan lažni.

Migranti su postali politička igra Sarajeva, ali i pojedinih lokalnih vlasti. Međutim sve je prekriveno plaštom, i naziva se drugačijim imenima. Bihać će uskoro postati grad migranata, koji slobodno šetaju gradom, ne žele pridržavati se zakona, rade kako ih volja. Sve se samo posmatra. Ukoliko se upozori na to, Sarajevo te nazove dehumanizatorom običnih ljudi, kojima treba pomoć. Običnim ljudima, gdje je 10-tak posto onih koji su pobjegli od rata, a 90% huligana, narkomana, alkoholičara i klošara.

Međutim, ono što Sarajevo vidi jest pedesetak migranata u USK, i lažnu priču oko stvaranja migrantske krize u tom kantonu i gradu Bihaću. Ali, da se ne lažemo, svakodnevno nam skoro taj broj migranata pošaljete; sjednite i prebrojte karte koje ste im dali, možda dobijete konačnu cifru broja migranata u USK.

Nama u Krajini preostaje samo jedno: Moliti Boga da nas sačuva sarajevske humanosti, a sa migrantima se nastaviti boriti, jer svakog dana, vi nam i šaljete nove migrante, jer vaša humanost je takva, da oni ne mogu hodati ulicama Sarajeva, jer uskoro će važni događaji u tom gradu, a i narušavaju ugled grada, kantona i općine. Zato, moliti Boga samo da nas spasi vaše humanosti bilo kad i bilo gdje.