Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s “Bošnjačkim udruženjem preživjelih logoraša Bratunac” danas će u Bratuncu prigodnim programom obilježiti “Dan logoraša Bosne i Hercegovine”.

Centralna manifestacija obilježavanja započet će u Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu u 11.00 sati, a programom je predviđen i obilazak jednog od mjesta masovnog pogubljenja Bošnjaka Bratunca u Glogovi.

Logoraši u BiH su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992.-1995., koja, niti 26 godina nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast potpuno ignoriše i čija se prava svakodnevno grubo krše.

Poručuju da je 9. maj – Dan logoraša BiH prilika i dužnost da se svi prisjete logoraša Manjače, Omarske, Keraterma, Sušice, Batkovića, Luke-Brčko, Kamenice, KPD Foča, Kule, Heliodroma, Dretelja, OŠ “Vuk Karadžić” u Bratuncu i još više od 600 logora u BiH, te da se oda dužna počast svim ubijenim, nestalim logorašima kao i logorašima preminulim nakon izlaska iz logora.

“Ovo je prilika ali i naša moralna obaveza da još jednom ukažemo na izuzetno težak položaj logoraša i pozovemo nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH da učine posljednji napor da se usvoji Zakon o pravima žrtava torture u BiH, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način”, kazali su iz Saveza.

(bhrt)