Tuzlak Salih Mešković nedavno je obilježio vrijedan jubilej. Iza njega je šest decenija rada u frizerskom salonu koji se nalazi u centru Tuzle. Prvi put je u salon ušao 1960., kada je imao 15 godina. Izučio je zanat kod majstora Osmana Latifagića i naslijedio ga u radnji.

Napunio je 75. godinu, ali je svako jutro redovan u radnji. Ima svoje stalne mušterije kojima ne dozvoljava da mu govore kako ih treba šišati. Majstor Salih sam ocijeni kako nekoga treba šišati.

– Vjerujte da bih radio dan i noć, tako se dobro osjećam. Ovaj koronavirus je donio velike probleme, ali nikad ne kukam. Imam svoje mušterije i zadovoljan sam onim što zaradim. Osim ovog posla, imam i veliko imanje na kojem obrađujem zemlju, ali imam i voćnjak – naglašava Mešković.

Pamti dobre i teške dane. Pogotovo period agresije na BiH, kada je ustupio repromaterijal za UKC Tuzla ili kada je sve prognanike, pripadnike Armije RBiH, policije šišao besplatno. Od svakog posla, ističe on, može se živjeti, ali ljudi moraju racionalno trošiti novac.

– Čovjek se ne smije razbacivati, a i mora raditi. Ja radim ovdje, ali radim i kod kuće. Imam zemlju, 100 stabala šljiva, 25 oraha… Onaj ko je lijen, teško će zaraditi – ističe Mešković.

– Samo pred Titom svaki dan stojim mirno. Kada ulazim u radnju i kada izlazim. Stanem, pozdravim ga i tako počinjem ili završavam svoj dan. Još ne mislim stati. Pokušat ću na nogama dočekati stoti rođendan – govori majstor Salih.

Majstor Salih je u svojoj radnji vodio mnoge zanimljive zabilješke. No, jednom su mu lopovi obili radnju i uništili sveske u kojima je zapisivao određene stvari. Između ostalog, i danas vodi evidenciju o prvom snijegu tokom godine koji pada u Tuzli.

– Od 1977. godine prvi snijeg u Tuzli nije pao petkom. Eto, i to je jedna od zanimljivih statistika koje vodim – kaže Mešković.

Izvor: Dnevni avaz