epa07106772 Demonstrators with banners 'Exit Brexit' and 'Let's call the whole thing Off!' during the People's Vote March for the Future in London, Britain, 20 October 2018. Reports state that the 'March for the Future' is to be led by a column of young people and call for a People?s Vote on the Brexit deal. After marching through central London, there will be a rally on stage in Parliament Square, including speeches from Mayor of London Sadiq Khan. EPA-EFE/VICKIE FLORES

Više od 50 britanskih biznismena potpisalo je pismo u kojem traže da se organizira novo glasanje o konačnim uslovima Brexita.

Oni ne spominju direktno riječ referendum, ali kažu da se “konačan izbor” treba vratiti biračima, prenosi Reuters.

Pismo će biti objavljeno u britanskim medijima, a među potpisnicima je direktor lanca knjižara Waterstones James Daunt i nekadašnji šef supermarketa Sainsbury Justin King.

Poslovni lideri u pismu upozoravaju da prijedlozi za Brexit o kojima pregovaraju Velika Britanija i Evropska unija neće donijeti glatku trgovinu za London pošto izađe iz EU-a u martu, rekao je neimenovani izvor za Sky News.

Pristalice i protivnici Brexita intenzivirali su napore u kampanji, dok se London i Brisel nadaju da će postići dogovor o Brexitu do kraja godine.

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab kazao je zastupnicima u Londonu kako očekuje da dogovor o razlazu s EU-om bude postignut prije 21. novembra.

Zastoj po pitanju granica
On je članovima parlamentarnog odbora za izlazak iz EU-a rekao kako će im dati podatke “kada dogovor bude završen” i kako očekuje da će to biti moguće 21. novembra.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali zastoj po pitanju granice sprečava London i Brisel da postignu sporazum o uvjetima razlaza i glatkoj tranziciji kao novom odnosu.

Zastoj je potakao strahovanja da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora, što bi moglo dovesti do haosa u saobraćaju i ekonomskih previranja.

Premijerka Velike Britanije Theresa May je rekla kako je dogovor završen 95 posto, ali i kako dvije strane trebaju premostiti razlike oko granice između Sjeverne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su se saglasili da ne smije biti prepreka koje bi omele kompanije i stanovništvo sa dvije strane granice i potkopalo mirovni proces za Sjevernu Irsku, ali obje strane jedna drugoj odbacuju rješenja.

Dogovor Londona i Brisela trebaju odobriti parlamenti Velike Britanije i članica EU-a.