Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor o svim ključnim pitanjima, osim o PDV-u, rekao je evropski pregovarač za Brexit Mišel Barnije (Michel Barnier) ambasadorima Evropske unije, kazali su u srijedu kasno navečer evropski diplomati.

Stručnjaci s obje strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usaglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU-a u socijalnim i ekološkim pitanjima, rekao je Barnije diplomatima.

Na sastanku je nekoliko ambasadora izrazilo zabrinutost što nije ostalo dovoljno vremena za provjeru bilo kakvog pravnog teksta koji bi se zaključio prije evropskog samita u Briselu, kažu diplomatski izvori.

To će otežati usvajanje teksta evropskim liderima.  

Prethodno je politička urednica BBC-a Laura Kuensberg objavila na Twitteru da se dogovor o Brexitu neće finalizirati u srijedu, pozivajući se na neimenovani izvor iz britanske vlade.

– Vladin izvor mi je otkrio da dogovor neće biti postignut večeras. Nije jasno znači li to da još nema napretka ili im je potrebno samo još malo vremena – napisala je Kuensberg.

Čelnici Evropske unije zasjedat će danas u Briselu, dvije sedmice prije zakazanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.
 Kaže se da je sporazum blizu, ali izgleda da će samit Evropskog vijeća početi bez teksta koji bi bio dat na odobrenje, kako su se i Velika Britanija i Evropska unija nadali. U Velikoj Britaniji, glasnogovornik premijera rekao je da, iako razgovori nisu završeni, vjeruje da postoji mogućnost osiguranja “dobrog posla”. 

Boris Džonson(Johnson), koji će prisustvovati današnjem sastanku Evropske unije, pokušavao je pobijediti konzervativne euroskeptike i sjeverno-irske sindikaliste, ali još uvijek nije uspio. Njihova podrška za revidirani plan koji se odnosi na trgovinske aranžmane u Sjevernoj Irskoj bit će presudna u parlamentu u Velikoj Britaniji.

 

Velika Britanija bi trebala napustiti Evropsku uniju 31. oktobra, ali kratko se kašnjenje smatra neizbježnim, s obzirom na izazov izrade pravnog teksta i njegove ratifikacije. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.