Brnabić: Srbija za četiri godine uložila u RS 21,7 miliona eura

N1

Srbija je od 2014. godine do danas podržala projekte u Republici Srpskoj u vrijednosti oD 21,7 miliona eura – rekla je večeras u Banjoj Luci srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Samo u ovoj godini je, kaže, uloženo devet miliona eura, za nastavak započetnih i nove projekte u više općina u RS.

Kazala je da podrška Srbije mora biti u konkretnim djelima za građane RS, zajedničkim inicijativama, izgradnji i obnovi škola, domova zdravlja i kulture, bolnica, obdaništa, infrastrukture…

Vlada Srbije je donirala i 250.000 eura za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja, a Brnabić večeras u Banjoj Luci prisustvuje donatorskoj večeri u okviru humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Podršku toj humanitarnoj akciji, s ciljem nabavke uređaja za djecu s poremećajima kretanja, dao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo što se već devetu godinu prikupljaju sredstava za mališane kojima je potrebna pomoć.

“To je velika borba malih junaka i njihovih roditelja. Mi pokušavamo da im pomognemo. Ponosan sam na to što iza ovog stoje institucije, posebno Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je ostvario značajne rezultate. Izgradili smo roditeljsku kuću i vrijeme je da nastavimo, jer ima još mnogo onih kojima je potrebna pomoć” istakao je Dodik.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je naglasila da će od prikupljenih sredstava biti nabavljena neophodna oprema za pomoć djeci, a koja predstavlja posljednju generaciju o toj oblasti.

“Dobit ćemo ‘čarobnog robota’ kako su ga djeca od milja prozvala, kako bi oni napravili mali, a mi s njima veliki korak ka boljem životu”, rekla je Cvijanović.

U RS godišnje između 150 i 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike.

Direkat efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, te povredama glave i kičmene moždine.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...