Humanitarni spasilački brod “Ocean Viking” ostao je na moru sa 104 migranta, sedmicu dana nakon što ih je spasio kod libijske obale, uprkos planovima Evropske unije da ubrza proces njihovog prihvatanja. 

Francuske humanitarne organizacije SOS Mediterranee i Doktori bez granica, koje upravljaju brodom, saopćile su da su zatražile dozvolu da se brod usidri ili u Italiji ili na Malti. SOS Mediterranee saopćio je, ipak, da do sada nije bilo nikakvog odgovora.

SOS Mediterraneeu ponuđena je ranije Libija kao sigurna luka, ali je odbio uploviti u libijske vode. Ta humanitarna organizacija tvrdi da, “sudeći po međunarodnom pravu, nijedna Luka u Libiji ne može se smatrati sigurnom”.

Samo sedam država članica Evropske unije pristalo je na plan “po brzom postupku” relociranja tražilaca azila, i u roku od četiri sedmice vraćanja onih koji nemaju pravo da dobiju azil. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.