Broj poginulih u cunamiju koji je uslijedio nakon niza vulkanskih erupcija u indonezijskom moreuzu Sunda porastao je na 430, uz 159 osoba koje se još vode kao nestale, saopćila je u srijedu indonezijska agencija za bavljenje prirodnim katstrofama.

Portparol agencije Sutopo Purwo Nugroho također je kazao da je 1.495 ljudi povrijeđeno i da je 21.991 raseljeno katastrofom, kojoj su prethodile erupcije vulkana Anak Krakatau.

Spasioci još stižu u udaljene regije u oblasti Sumur na zapadnom rubu Jave, s teškom mašinerijom poslanom kako bi otvorila pristup regiji koji je bio prekinut oštećenjima na cestama i oborenim mostovima, dodao je on.

“Mještani koji žive na otocima Sebesi i Sebuku evakuirani su, a potvrđena su dva smrtna slučaja u Sebesiju dok niko u Sebukuu nije poginuo”, kazao je Nugroho, misleći na dva naseljena otoka u blizini vulkana.

Ukupno 312,78 kilometara obale u Lampungu i Bantenu pogođeno je cunamijem, a voda je prodrla u unutrašnjost otoka i do 500 metara.

Najteže pogođena područja su tri turističke lokacije u oblasti Pandeglang – Tanjung Lesung, Carita i Panimbang, koji je pretrpio najveća razaranja.