Broj uposlenih u Gradskoj upravi Bihaća skoro sveden na nivo iz 2004. godine

abc.ba
Na današkoj sjednici Gradskog vijeća, u okviru izlaganja u vezi tačke Plan rada Gradonačelnika i Gradskog organa uprave Grada Bihaća za 2018. godinu i Izvještaj o ostvarivanju politike Grada i aktivnostima Gradonačelnika za 2017. godinu, obraćajući se prisutnim vijećnicima, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić iznio je najvažnije aktivnosti koje je Gradska uprava realizirala u protekloj godini

Na današkoj sjednici Gradskog vijeća, u okviru izlaganja u vezi tačke Plan rada Gradonačelnika i Gradskog organa uprave Grada Bihaća za 2018. godinu i Izvještaj o ostvarivanju politike Grada i aktivnostima Gradonačelnika za 2017. godinu, obraćajući se prisutnim vijećnicima, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić iznio je najvažnije aktivnosti koje je Gradska uprava realizirala u protekloj godini

“ Nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika Bihaća, cijelu 2017. godinu radilo se na stabilizaciji stvari u Gradskoj upravi i rješavanju problema i mogu istaći da sam više djelovao kao stečajni upravnik u nekoj firmi koja nema novaca. I pored toga, uspjeli smo stabilizirati budžet u pogledu plaćanja nekih obaveza poput plata koje sada idu svaki mjesec uposlenicima, što nije bio slučaj ranije. Vratili smo oko 6,5 milion KM starih obaveza i ovaj trend plaćanja obaveza i iz mog perioda i ranijih godina nastaviti ćemo i ove godine“– istakao je gradonačelnik Fazlić.

On je kazao da Grad Bihać u ovoj godini želi uspostaviti Registar imovine Grada Bihaća s ciljem uspostave baze podataka na jednom mjestu podatke o gradskoj imovini. Dodao je da svi zajedno moramo biti daleko odgovorniji prema javnim sredstvima i u tom smislu, istakao je da je Grad Bihać otvorio Organ uprave prema građanima, kako bi se javno i transparentno pokazalo šta se radi, te da se čuju kritike, primjedbe, pohvale i sugestije na rad svih uposlenika Gradske uprave Bihać.

„Glavni prioritet i u 2018. godini biti će stabilizacija budžeta i uravnoteženje budžeta uz smanjenje potrošnje i povećanje prihoda. Također, prioritet je i efikasnija javna uprava koja će biti maksimalno na usluzi građanima. S tim u vezi ističem da ćemo konačno završiti priču oko novog Pravilnika o sistematizaciji koji će umjesto augusta prošle godine nakon naše žalbe biti donešen u aprilu. Kad se isključi broj državnih službenika koji su na plaćenom odsustvu i dužem bolovanju, mi smo sad po broju zaposlenika na nivou iz 2004. godine i urediti ćemo sistematizaciju sa realnim brojem uposlenika, i ono najvažnije neće biti povećanja broja uposlenih“– istakao je gradonačelnik Fazlić.

Prisjetimo se, sredinom prošle godine, nakon što je Gradonačelnik Fazlić donio novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Jedinstvenog organa Gradske uprave,  kantonalni upravni inspektor A.Ć. iz Ministarstva pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona po anonimnoj prijavi izvršio inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti i naredio Fazliću da Pravilnik stavi van primjene, uz tvrdnju da saglasnostna isti mora dati Gradsko vijeće.

S obzirom na činjenicu da se praksa da gradonačelnik samostalno donosi sistematizaciju primjenjuje još od doba Hamdije Lipovače, pa sve do Emdžada Galijaševića koji je promjene Pravilnika radio čak 17 puta, a upravni inspektor u tom periodu niti jednom nije reagovao, posumnjalo se da je takav postupak kantonalnog inspektora imao političku pozadinu.

Te sumnje su se pokazale tačim zbog činjenice da je ovih dana usvojena žalba Gradske uprave Bihaća na rješenje kantonalnog upravnog inspektora od strane Federalnog ministarstva pravde, te je isto navelo da je nadležnost gradonačelnika da donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi Gradske uprave i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, te da za to ne treba saglasnost Gradskog vijeća.

Na koncu, ovakvim postupkom kantonalnog upravnog inspektora izgubljeno je dragocijeno vrijeme i vjera u pravičnost i nepristrasnost državnih službenika i institucija, a umjesto u augustu prošle godine, Fazlić će zbog toga organizaciju raditi tek u narednom mjesecu. (abc.ba)

 

Pročitajte i…

Šaban Šaulić pjeva o Cazinu, Bihaću i Šturliću (VIDEO)

Svaki ponaosob ostavio je neizbrisiv trag u popularizaciji i interpretaciji sevdalinke – kaže Izet Mašić u djelu “Krajina u narodnim pjesmama i sevdalinkama” koje je posvećeno Bajri Redžiću.

U zadnjih deset godina Bosna i Hercegovina je izgubila svoja četiri doajena narodnih pjesama i sevdalinki: Zekerijaha Đezića, Mehu Puzića, Safeta Isovića i Bajru Redžića.

Svaki ponaosob ostavio je neizbrisiv trag u popularizaciji i interpretaciji sevdalinke – kaže Izet Mašić u djelu “Krajina u narodnim pjesmama i sevdalinkama” koje je posvećeno Bajri Redžiću.

Iako ima dosta sevdalinki o Bosanskoj Krajini i njenim gradovima, danas ćemo vas podsjetiti na možda najpoznatiju sevdalinku čiji je tekst vezan za Cazin. Riječ je o pjesmi “Hej Munire, đe ti je Muharem” koju u ovoj verziji izvodi Šaban Šaulić.

 

Čapljina u Bihaću na teškom terenu odnijela sva tri boda

Jedini gol na meču koji se igrao u veoma teškim uslovima, nastalim zbog snježnih padavina, postigao je Pero Pervan.

Fudbaleri Čapljine danas su u gostima savladali bihaćko Jedinstvo sa 1:0, u zaostaloj utakmici 16. kola Prve lige Federacije BiH.

Jedini gol na meču koji se igrao u veoma teškim uslovima, nastalim zbog snježnih padavina, postigao je Pero Pervan.

Čapljina je osvajanjem tri boda zauzela šesto mjesto na ligaškoj tabeli, dok je Jedinstvo posljednje s istim brojem bodova kao i predzadnji Travnik.

Tabela:

1. Zvijezda 17 12 3 2 25:5 39
2. Olimpik 17 10 5 2 21:8 35
3. Sloga 17 10 3 4 33:14 33
4. Orašje 17 10 3 4 29:16 33
5. Bosna 17 9 4 4 32:24 31
6. Čapljina 17 8 4 5 22:21 28
7. Velež 17 7 6 4 26:13 27
8. Rudar 17 7 3 7 21:17 24
9. Bratstvo 17 7 3 7 28:25 24
10. Igman 17 6 4 7 16:17 22
11. Slaven 17 6 3 8 16:23 21
12. Metalleghe BSI 17 5 5 7 23:25 20
13. Tošk 17 5 1 11 20:28 16
14. Iskra 17 4 2 11 12:27 14
15. Travnik 17 1 4 12 8:27 7
16. Jedinstvo 17 2 1 14 11:53 7

 

Hoće li se ugasiti dvoranski sportovi u Bihaću?

Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svima nama je dobro poznato da Bihać ima samo jednu gradsku dvoranu i da se u njoj obavlja 90% sportskih, ali i kulturnih aktivnosti.

Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svako ulaganje u sport dosadašnja vlast je ulagala većinom dajući novac za kojekakve betonirane sportske terene u prigradskim naseljima i na taj način su se “dramčili” glasovi na Izborima. U posljednjih 10-tak i više godina, u dvoranu “Luke” ulaganja skoro da nije ni bilo, osim kada je došao novi direktor Ermin Lipović koji je aplicirao na nekoliko projekata i dobio jedan dio stolarije, eventualno su se neke prostorije okrečile i to bi otprilike bilo to.

Ne možemo kriviti rukovodstvo dvorane kada znamo da njihovi zaposlenici po nekoliko mjeseci nemaju plate, rade u jako lošim uvjetima i sudbinu im određuje rukovdstvo grada Bihaća. Uposlenici dvorane se obraduju kada traje Novogodišnji malonogometni turnir jer naplaćivanjem ulaznica mogu sebi isplatiti poneku zaostalu platu i to je sva njihova radost u toj godini.

Kada znamo da 90% sportaša ima treninge u dvorani “Luke” u Bihaću, onda s pravom možemo spomenuti i sve probleme u kojima se dvorana već godinama nalazi.

Problemi u dvorani

  • Prokišnjava na 5-6 mjesta i to većinom na sredini terena
  • Uništen parket
  • Nema grijanja (Uprava kaže da imaju, a mi smo ga primjećivali u toku malonogometnog turnira samo u hodniku i eventualno kancelarijama iznad sportskog terena)
  • Dotrajala stolarija (unutrašnja, a i većina vanjske)
  • Pokvareni tuševi i česme
  • Velika vlaga i smrad u svlačionicama zbog prokišnjavanja

Ne možemo, a da ne spomenemo da je prije nekoliko mjeseci uslijed jakog vjetra, cijeli jedan dio limenog krova dvorane bio podignut i da je malo falilo da ostanemo skroz bez krova.

Kada sve ovo pročitamo, shvatimo da su ulaganja u dvoranu “Luke” svih ovih godina bila minimalna, tj. ulagalo se samo kad je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala svoju utakmicu u ovoj dvorani u Bihaću.

Već odavno je ljeto u dvorani “Luke” i niko ne pali ni ono malo grijanja sto je preostalo u dvorani. Uposlenici kažu da nemaju ogrijevnog drveta, a i da imaju, znamo da je dvoranu nemoguće ugrijati zbog jako loše energetske efikasnosti.

Ovih dana, temperature u Bihaću idu debelo ispod nule. U dvorani hladnije nego vani, sportski klubovi pokušavaju održavati svoje termine koje im plaća Sportski savez, međutim bezuspješno. Svaki sljedeći trening, neko je bolestan, gripa, ima upalu pluća i sve to je “zaradio” upravo u dvorani.

Košarkaški invaliski klub KIK UNA SANA iz Bihaća je protekli vikend imala 3. kolo NLB WHEEL međunarodne lige košarke u kolicima gdje su im u goste došle ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je pri ulasku u dvoranu odmah htio prekinuti susrete zbog minusa u dvorani, ali je na nagovor Uprave i igrača iz domaćeg kluba, ovaj put popustio i dopustio odigravanje 3. kola u sibirskim uslovima.

Ovaj put ne želimo napadati ni gradonačelnika, ni poziciju, ni opoziciju, ni bivšu, a ni sadašnju vlast, već samo želimo kao sportaši, sportski radnici, ali i roditelji, skrenuti pažnju vlastima da ovako više ne može.

(krajina.ba)0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...