Brojne reakcije nakon odluke Austrije o zatvaranju džamija

Anadolija

Nakon što su austrijske vlasti donijele odluku o zatvaranju sedam džamija i protjerivanju imama, predstavnici islamskih zajednica u toj zemlji, čelnici brojnih nevladinih organizacija i univerzitetski profesori poručili su da je takav postupak krajnje pogrešan.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Ibrahim Olgun za AA je kazao da se takvom odlukom ne mogu rješavati problemi i nesporazumi.

“Ukoliko postoji neki problem, on se mora rješavati drukčijim propisima. Zatvaranje džamija neće riješiti problem”, rekao je Olgun.

Dodao je kako pred lice pravde treba izvesti pojedince ukoliko su odgovorni za neke prijestupe, a ne osuđivati čitavu vjersku zajednicu.

Farid Hafez, profesor političkih nauka i sociologije na Univerzitetu Salzburg, istakao je da je odluka austrijske Vlade protiv muslimana donesena kako bi se udovoljilo glasačkom tijelu.

Naglasio je da je u Austriji povećan pritisak na muslimane pod izgovorom da se Vlada bori protiv “političkog islama”.

Muhammed Al Hotani, glasnogovornik Arapske islamske zajednice Austrije, istakao je da su iz medija saznali da se među zatvorenim džamijama nalazi i njihovih šest bogomolja.

Dodao je da su prošli mjesec od Ureda za vjerska pitanja Austrije primili pismo u kojem je navedeno da njihove institucije ne postupaju prema nekim pravilima iz novog zakona o islamu kao i da neki vjerski službenici nemaju pozitvno mišljenje prema Austriji, naglasivši da su takve optužbe krajnje neutemeljene.

Istakao je da su vjerski službenici u džamijama koje djeluju u okviru njihove Islamske zajednice redovno držali brojna predavanja protiv terorizma i terorističke organizacije ISIS.

Naglasio je da austrijska Vlada populističkim izjavama i neosnovanim argumentima pokušava izvršiti pritisak na muslimane.

“Muslimani u Austriji nemaju isti tretman kao druge vjerske zajednice. Mi, poput drugih zajednica i građana, želimo ista pravila za sve i da na pošten način živimo u ovoj zemlji i upravljamo našim institucijama”, rekao je Al Hotani.

Podsjetimo, austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je u petak kako je njegova zemlja, u okviru “Borbe protiv političkog islama”, donijela odluku o zatvaranju sedam džamija te protjerivanju više imama zbog njihovog finansiranja iz inostranstva.



0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...