Osjetila se fizička i mentalna kriza Dinama, pad, jer rano su krenuli u kvalifikacije, pa promjena vremena, promjena terena, putovanja… sve to ostavlja trag na igračima.

Ponovio je nakon Dinamova poraza u Milanu 2-0 ponajbolji slovenski nogometaš svih vremena Zlatko Zahovič ono što Dinamove trenere muči godinama, zadnja dva desetljeća. Posve logičan i razumljiv problem, koji je jako teško riješiti.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– Momčadi iz najjačih liga forma tempiraju za proljeće i u kolovozu i rujnu tek se zagrijavaju, dok je  nama vrhunac sezone kraj kolovoza, kad se dijele mjesta u grupnoj fazi eurokupova. A kad ste na vrhuncu u kolovozu, jako je teško, nemoguće održavati tu razinu forme sve do sredine prosinca – ponavljali su iz godine u godinu objašnjavajući europska razočaranja Kruno Jurčić, Branko Ivanković, Vahid Halilhodžić, Ante Čačić, Zoran Mamić…

TVRDE KLADIONICE

Prolaz Dinama bio bi senzacija, proljeće u Europi skoro je zicer

Pokušavali su i namjerno rušiti formu, i ubacivati neke mini pripreme u kasnu jesen, i odgađati ligaške i kup utakmice… badava. Nikad Dinamo nije prošao skupinu, šest je puta nekako dogurao do toga da o proljeću odlučuje u zadnjoj utakmici, duboko u prosincu, i ni jednom nije uspio. Sve do Nenada Bjelice.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

On je gotovo redovito mijenjao (sve) igrače, složio prvu i drugu momčad, jednu koja je marširala HNL-om i drugu za Europu. I svejedno nije ostao imun na problem tempiranja forme.

Srećom, lani je proljeće u Europskoj ligi osigurao već u četvrtom kolu, pa dva remija 0-0 u zadnja dva kola nisu ništa značila. A ove sezone do kraja je u borbi i za osminu finala Lige prvaka. Iako su igrači na izmaku…

KOMENTAR

I Šahtar i ovo je dobra škola koju Dinamo mora proći…

Ademi i Leovac igraju pod blokadama, Ademi će više od dva mjeseca biti bez HNL utakmice, a Bruno Petković odigrao je ove sezone već 33 utakmice! Od 2. srpnja, kad je igrao pripremnu protiv Austrije Klagenfurt, do utorka i Milana, Bruno igra utakmicu svakih 4,45 dana. Jer Gavranović je u Dinamu dugo bio ozlijeđen (kao i Andrić i Kulenović), a postao je prva špica reprezentacije, gdje mu se konkurent, Kramarić, također ozlijedio!

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ne računajući pripreme, Petković je odigrao 31 utakmicu ove sezone i samo šest igrača u Europi odigralo ih je više!

I uza sve to, ritam koji melje Bruno je upotpunio s 26.000 kilometara proputovanih po Hrvatskoj i Europi, od Zaprešića do Bakua, Trondheima i Tbilisija.

Do zasluženog odmora dijeli ga još pet utakmica. I jedna velika, najveća: Manchester City u Zagrebu, za osminu finala Lige prvaka.

Izvor: Ante Buškulić / 24sata.hr