Ovo je Bryantova 20. sezona i svaku je odigrao u dresu Lakersa od kada je izabran na draftu 1996. godine. Pismo Kobea Bryanta prenosimo u cijelosti.

“Draga košarko,

Od trenutka kada sam počeo umotavati očeve čarape i šutirati zamišljene šuteve za pobjedu u ‘Velikom zapadnom forumu’, znao sam da je jedna stvar stvarna – zaljubio sam se u tebe. Ljubav je toliko duboka i dao sam ti sve – od mog uma i tijela do mog duha i duše.

Kao šestogodišnjak koji se duboko zaljubio u tebe nikada nisam vidio kraj tunela, vidio sam samo sebe kako istrčavam iz jednog. I tako sam trčao, trčao sam preko cijelog terena, za svakom izgubljenom loptom zbog tebe. Tražila si od mene energičnost, a ja sam ti dao moje srce, jer uz njega dolazi i mnogo više.

Igrao sam kroz znoj i bol. Ne zato što me tjerao izazov, već zato što si me ti zvala. Radio sam sve za tebe. Jer, takve stvari radiš kada te neko natjera da se osjećaš živim kao što si me ti natjerala da se osjećam.

Dala si šestogodišnjem momku njegov san u Lakersima. I zbog toga ću te uvijek voljeti. Ali, ne mogu opsesivno da te volim još dugo. Ova sezona je sve što je ostalo za dati. Moje srce može primiti još udaraca, moj um može izdržati napore. Ali moje tijelo zna da je vrijeme za oproštaj.

I to je ok. Spreman sam da te pustim. Želim da znaš to. Želim da znaš sada kako bi oboje uživali u svakom zajedničkom trenutku koji nam je ostao. Dobrom i lošem. Dali smo jedno drugom sve što smo imali.

I oboje znamo, bez obzira šta budem radio sljedeće. Ja ću biti uvijek taj klinac sa umotanim čarapama, kantom za smeće u ćošku, pet sekundi na semaforu, loptom u mojim rukama.

5…4…3…2…1.

Uvijek ću te voljeti, Kobe”, stoji u pismu košarkaške legende.

Bryant je osvojio pet NBA naslova, 17 puta je izabran u All Star tim, dva puta je osvajao zlato za olimpijskih igara i jedan je od najvećih košarkaša u historiji ove igre. U ovoj sezoni 37-godišnji Bryant bilježi 15.7 poena po meču sa samo 31.5 posto šuta iz igre i 19.5 posto šuta za tri poena.

/klix.ba