Američka uprava za hranu i lijekove izdala je jučer odobrenje za hitnu upotrebu testa na koronavirus koji je napravila kompanija Abbott Laboratories, a koji bi mogao pomoći da se zadovolji potreba za povećanim brojem testiranja, kako bi se spriječilo širenje ovog virusa u SAD-u.

Iz kompanije Abbott kazali su da planiraju isporučiti desetine miliona testova u septembru mjesecu, a moći će povećati proizvodnju na 50 miliona testova u oktobru. Test koji je otprilike veličine kreditne kartice mogu obaviti ljekari, medicinske sestre i medicinski asistenti, a rezultati su gotovi za 15 minuta.

Novi test naziva BinaxNOW COVID-19 Ag Card, a trebao bi se obaviti u roku od sedam dana od prvog osjeta simptoma koronavirusa. Uzorak se prikuplja pomoću nazalnog brisa, a zatim se ubacuje u test veličine kreditne kartice.

Uz test, Abbot je stvorio i besplatnu aplikaciju NAVICA za iPhone i Android telefone.

Neki zdravstveni radnici i zakonodavci kazali su kako je ovaj test odličan jer su niski troškovi nabavke i omogućit će masovno testiranje koje je i najbolji način za pronalazak oboljelih i za suzbijanje širenja koronavirusa.

Testovi su proizvedeni zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa, ali i kašnjenja rezultata standardnih testova.

Ovi brzi testovi, koji nisu tako precizni kao testovi koji se trenutno koriste, omogućit će ljudima da se testiraju brže i češće, povećavajući šansu da će neko ko je zaražen koronavirusom moći izolirati prije nego što zarazi druge.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.