– Budi dama, kažu. Suknja ti je prekratka. Dekolte ti je predubok. Hlače su ti preuske. Ne pokazuj toliko kože. Ne pokazuj bedra. Ne pokazuj grudi. Ne pokazuj stomak. Ne pokazuj dekolte. Ne pokazuj donji veš. Ne otkrivaj ramena. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Obuci se skromno. Ne budi izazovna. Muškarci se ne mogu kontrolisati. 

Muškarci imaju potrebe. Izgledaš neprivlačno. Opusti se. Pokaži malo kože. Izgledaj seksi. Izgledaj atraktivno. Ne budi tako provokativna. Sama tražiš nevolje. Nosi crno. Nosi visoke potpetice. Previše si se dotjerala. Nisi se dotjerala. Ne nosi te helanke; izgledaš kao da si se zapustila.

Budi dama, kažu. Ne budi predebela. Ne budi premršava. Ne budi prevelika. Ne budi premalena. Jedi. Smršaj. Prestani toliko jesti. Ne jedi tako brzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Ne uzimaj dezert. Moraš smršati. Da staneš u tu haljinu. Idi na dijetu. Pazi šta jedeš. Jedi celer. Žvaći žvakaću. Pij puno vode. Moraš stati u te farmerice. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto ne jedeš? Djeluješ slabo. Izgledaš bolesno. Pojedi hamburger. Muškarci vole žene sa malo mesa na kostima. Budi malena. Budi lagana. Budi ženstvena. Nosi veličinu nula. Budi dupla nula. Budi ništa. Budi manje od ništa.

Budi dama, kažu. Ukloni dlake sa tijela. Obrij noge. Obrij pazuh. Obrij prepone. Depiliraj lice. Depiliraj ruke. Počupaj obrve. Riješi se nausnica. Izbijeli ovo. Izbijeli ono. Posvijetli kožu. Potamni kožu. Ukloni ožiljke. Pokrij strije. Zategni stomak. Napumpaj usne. Botoksiraj bore. Zategni lice. Uvuci stomak. Zategni zadnjicu. Podigni grudi. Izgledaj prirodno. Budi svoja. Budi originalna. Budi samouvjerena. Previše se trudiš. Djeluješ previše napadno. Muškarci ne vole djevojke koje se previše trude.

Budi dama, kažu. Našminkaj se. Stavi puder. Sakrij crvenilo. Naglasi jagodice. Našminkaj oči. Iscrtaj obrve. Produži trepavice. Stavi karmin. Napudraj, narumeni, stavi bronzer, naglasi. Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Krajevi su ti ispucali. Izvuci pramenove. Vidi ti se izrast. Ofarbaj kosu. Ne u plavo, to izgleda neprirodno. Počela si da sijediš. Izgledaš staro. Izgledaj mlađe. Izgledaj mladoliko. Nemoj stariti. Žene ne stare. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružno.

Budi dama, kažu. Sačuvaj se. Budi čestita. Budi djevica. Ne pričaj o seksu. Ne flertuj. Ne budi kurva. Ne spavaj okolo. Sačuvaj dostojanstvo. Ne spavaj sa previše muškaraca. Nemoj se podati. Muškarci ne vole drolje. Ne budi čistunica. Ne budi tao ukočena. Zabavi se malo. Više se smješkaj. Udovolji muškarcima. Budi iskusna. Budi seksualna. Budi nevina. Budi prljava. Budi seksi. Budi kul cura. Nemoj biti kao druge djevojke.

Budi dama, kažu. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne zauzimaj previše prostora. Nemoj tako sjediti. Nemoj tako stajati. Ne daj se zastrašiti. Što si tužna? Ne budi kučka. Ne naređuj. Ne budi tako samouvjerena. Ne pretjeruj. Ne budi tako osjetljiva. Ne plači. Ne psuj. Budi pasivna. Budi poslušna. Izdrži bol. Udovolji. Ne žali se. Pusti ga dole. Nahrani njegov ego. Navedi ga da se zaljubi u tebe. Mušarci žele ono što ne mogu imati. Ne daj mu. Neka se malo potrudi. Muškarci to vole. Složi mu odjeću. Spremi mu večeru. Usreći ga. To je posao žene. Bićeš dobra žena jednog dana. Uzmi njegovo prezime. Zadržala si svoje prezime? Luda feministkinja. Rodi mu djecu. Ne želiš djecu? Hoćeš jednog dana. Predomislićeš se.

Budi dama, kažu. Nemoj da te siluju. Čuvaj se. Nemoj previše piti. Ne hodaj sama. Ne izlazi isuviše kasno. Nemoj se tako oblačiti. Ne pokazuj previše. Nemoj se napiti. Ne ostavljaj piće. Budi s drugaricom. Idi kud je osvijetljeno. Kreći se po bezbjednim dijelovima grada. Reci nekome gdje ideš. Ponesi biber sprej. Kupi pištaljku za slučaj silovanja. Drži ključeve kao oružje. Idi na kurs samoodbrane. Provjeri prtljažnik. Zaključaj vrata. Ne izlazi sama. Ne gledaj nikoga u oči. Ne trepći. Ne izgledaj lako. Ne privlači pažnju. Ne radi do kasno. Ne pričaj masne viceve. Ne osmjehuj se strancima. Ne izlazi noću. Ne vjeruj nikome. Ne govori da. Ne govori ne. 

Samo budi dama, kažu.

Kompletan video pogledajte na linku ispod: 

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Budi dama: Suknja ti je prekratka, dekolte je preveliki, ne pokazuj toliko kože, pokrij se / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.