Američki analitičar i stručnjak za Balkan

Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu, ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore.

Iluzija velike Srbije i dalje postoji u zvaničnim krugovima u Srbiji i hrani još veću zabludu veliku Rusiju, kaže u intervjuu Pobjedi američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

Ističe da je Srbija izvor nestabilnosti i da se mora što prije odvojiti od propagandnog aparata Moskve i njenih korumpiranih ekonomskih pipaka.

– Srbija se posmatra u Moskvi kao ruska ispostava koja može intervenirati u nekoliko susjednih država, naročito onima u kojima živi znatna srpska manjina. Nažalost, Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore. Iluzija velike Srbije i dalje postoji u zvaničnim krugovima u Srbiji i hrani još veću zabludu veliku Rusiju. Kako bi Srbija postala kredibilan kandidat za članstvo u EU i pozitivan faktor za stabilnost regiona morat će da se odvoji od propagandnog aparata Moskve i njenih korumpiranih ekonomskih pipaka – kazao je Bugajski.

Prema njegovim riječima, režim Vladimira Putina će nastaviti da destabilizira Balkansko poluostrvo promoviranjem radikalnog nacionalizma, etničkog konflikta, političke polarizacije i ekonomske korupcije.

– Njegov cilj je da podijeli Evropu i podrije američki uticaj kako bi stekao stratešku i ekonomsku korist za širenje Rusije. Nedavno je podržao nacionalističku opoziciju koja je protiv sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije kako bi spriječio ulazak Skoplja u NATO. Moskva će nastaviti da podstiče srpski nacionalizam prema Crnoj Gori i da daje podršku grupama koje nastoje da podriju i zbace demokratski izabranu vladu. Kroz rad u okviru NATO, Crna Gora sada ima priliku da iskorijeni poguban ruski uticaj i uspostavi zajednički front protiv subverzija Kremlja”.