Bukvarević: Pomoć za 33.758 demobilisanih boraca na računima danas, najkasnije sutra

faktor.ba

Pušten je novac za jednokratnu pomoć za 33.758 demobilisanih boraca, i oni bi novac na računima mogli imati i danas, najkasnije sutra

Pušten je tranša za jednokratnu novčanu pomoć za 33.758 demobilisanih boraca, potvrdio je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Borci bi novac na svojim računima mogli imati već danas, odnosno, sutra. Podsjećamo, riječ je o borcima koji su se javili na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica 30. novembra 2018. godine, a koji je bio otvoren do 27. decembra.

Poziv je raspisalo Federalno ministarstvo za pitanja boraca, a ukupna vrijednost pomoći je 7,5 miliona KM. Ovaj novac je već ranije bio osiguran.

– Prema našim informacijama sredstva su upućena prema računima boraca i oni bi danas u toku dana, ili sutra trebali to imati na svojim računima – rekao nam je Bukvarević.

Prvobitno je bilo odlučeno da se pomoć isplaćuje po principu obračuna 4,5 KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama. Međutim, u skladu sa raspoloživim sredstvima, odlukom ministra Bukvarevića, povećan je iznos na pet KM. Primjera radi, borac koji je bio u vojsci 36 mjeseci dobit će 180 KM pomoć.

Oni su rješenja već dobili u grupama za vojne evidencije gdje su i predali dokumentaciju za pomoć i većina ih je svoja rješenja i preuzela.

Izvor: faktor.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...