I protekla večer na području općine Velika Kladuša bila je burna. Građani su ponovo uzeli stvar u svoje ruke, nakon što su već po ko zna koji put iznevjereni od strane vlasti.

Svoju sigurnost odlučili su sami obezbjediti pa se tako novi sukob, ovog puta verbalni, dogodio sinoć na saobraćajnicama na području Općine. Naime, građani su blokirali pojedine dijelove saobraćajnica, zaustavljali autobuse i izbacivali migrate iz istih, te ih upućivali ka Bihaću.

Veliki broj stanovnika dočekao je na nekoliko lokacija autobuse koji su prevozili migrante, a putem društvenih mreža davale su se informacije gdje su formirani punktovi za doček autobusa.

Podsjećamo, u nedjelju je došlo do slične situacije kada je mještanin Velike Kladuše odlučio zaustaviti autobus pun migranta kod kampa Miral, te su potom uslijedila mirna okupljanja na istoj lokaciji, a potom i na lokalitetu Radića most.

Prevelik priliv migranata koji se svakodnevno bilježi u Velikoj Kladuši stvara sve veću netrepeljivost kod građana, koji su ovim putem i načinom poručili da će se boriti za svoja prava.

Nakon vraćanja nekoliko autobusa na različitim lokacijama u Velikoj Kladuši kojima su prisustovali i pripadnici policije, građani su sa automobilima prošli kroz centar Velike Kladuše simbolično sirenama poručujući da je vrijeme za buđenje i da je migrantska kriza tema koja se tiče svih građana Velike Kladuše i USK općenito, te da je ovo jedini preostali način kako skrenuti pažnju svih odgovornih.

Na društvenim mrežama građani pozivaju ostatak stanovništva Velike Kalduše ali i Cazina i Bihaća da zajedno i organizirano rade na trenutnoj situaciji kojom su nezadovoljni svi na području Kantona. Večeras će se građani opet organizirati i napraviti punktove za vraćanje autobusa sa migrantima, a do kada će ovakva situacija potrajati zavisi od vlasti, jedno je sigurno; nezadovoljstvo građana svakim danom će rasti.

Izvor: Trend radio