Prijedlog zakona o demobilisanim borcima FBiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije dobio podršku da ide po skraćenoj proceduri, zbog čega je došlo do manjeg incidenta u sali Parlamenta FBiH.

Naime, nakon što se zastupnik SDA Hamdija Abdić Tigar tokom glasanja izjasnio da je suzdržan, predstavnici boraca koji su bili u sali počeli su mu dobacivati, nakon čega je on ustao i otišao do ruba sale gdje je nastavljena rasprava.

Počela je žučna rasprava, a kako se moglo vidjeti, bilo je i određenih prijetnji.

Inače, zakon o demobilisanim borcima nije dobio podršku da se razmatra po skraćenoj proceduri budući da su zastupnici iz HDZ-a bili protiv, dok su oni iz SDA i SBB-a bili suzdržani pa tako nije bilo dovoljno glasova.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina je kazala da je usvajanje zakona predloženo po hitnoj proceduri zato što borci, nakon svega što se dešavalo u proteklom sazivu, nemaju vremena za čekanje.

“Mi smo predložili isti zakon koji je u prethodnom sazivu usvojen u oba doma Parlamenta Federacije BiH, zajedno s amandmanima, što sada neće da podrže predlagači tog istog zakona”, rekla je Kratina.

Podsjećamo, zakon o pravima demobilisanih boraca predložili su DF i GS.

Izvor:Klix.ba