U Velikoj sali zgrade institucija BiH u Sarajevu održava se sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Na dnevnom redu je veliki broj tačaka, a burnu raspravu izazvao je Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma, ističe kako je bio protiv da se na dnevni red današnje sjednice stavi pomenuta rezolucija, te naglašava kako je “nauka rekla da je više stotina hiljada nevinih žrtava stradalo od ustaških zločina”.

– Nauka je rekla da je počinjen genocid nad Srbima, ne možemo glasati za ovo jer u ovoj rezoluciji to ne piše. U narodnim novinama je napisao da će izvršiti genocid, ne možete u jednu liniju staviti sve narode, a zna se ko je stradao. Iako sam protiv obilježavanja Blajburga, ali mislim da ne trebamo govoriti o bilo čemu šta se dešava u džamijama ili crkvama – potcrtava Radmanović.

Stoga, kako kaže, smatra da to ne treba biti tačka dnevnog reda sjednice. Navodi i da bi njegove stavove podržali širom Republike Srpske, ali i svi antifašisti iz BiH, te dodaje da to nije dnevnopolitičko, već suštinsko pitanje.

Poslanik Nikola Lovrinović naglasio je da su rezoluciju predložili nevjernici, te poručio kako je jučer na proširenom kolegiju ostao zatečen prijedlogom dokumenta.

– Bio sam povrijeđen i uznemiren. Pokušavate uvesti ovaj Parlement u raspravu o vjerskim zajednicama. Ovdje je u naslovu prevara, ja kao Hrvat ne bih smio reći da raspravljamo o zločinima iz Drugog svjetskog rata – konstatovao je Lovrinović.

Podsjeća da je sveta misa u Sarajevu održana 1995. godine.

– Misa se drži za nakanu, ovo su predložile neznalice. Svetu misu u Austriji niko nije zabranio pa ni u Austriji, sad ju je zabranio koronavirus. Kardinal se ne krije iza naroda – rekao je Lovrinović, napomenuvši da on istupa u ime članova HDZ-a BiH koji su katolici.

Sugerisao je kolegama poslanicima da ne podrže ovu tačku dnevnog reda, te poručio kako že misa biti održana uprkos bilo kakvim rezolucijama.

– Ne možete misu zabraniti, nemate pravo da to uradite – precizirao je Lovrinović.

U toku je pauza, a sjednica Predstavničkog doma trebala bi biti nastavljena u 14 sati.

Izvor: Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.