Voda iz gradskog vodovodnog sistema u općini Bužim, kojim upravlja JKP KOMB Bužim, nije ispravna za piće, a ovu informaciju od potrošača krije uprava ovog komunalnog preduzeća (A-sda).

Već određeni vremenski period unutar javnog komunalnog preduzeća, kojim trenutno upravljaju kadrovi A-sda, vlada haos, neodgovornost, bahatost i javašluk, no da je stanje i gore nego što izgleda svjedoče određene pojave i situacije.

Naime, u stručnom mišljenju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće na području općine Bužim izdatog od strane Zavoda za javno zdravstvo USK, 13.2.2017., navodi se da je 7.2.2017. godine uzeto 5 uzoraka vode za piće, kako bi se izvršila mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza vode.

Analiza je pokazala da sljedeći uzorci vode nisu zadovoljili uvjete propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće:

Pumpna stanica Musići – prisustvo koliformnih bakterija (3 cfu/100 ml) i rezidualnog klora (0,66 mg/l)
Rezervoar Eminići – zbog rezidualnog klora (0,64 mg/l)
MSŠ „Hasan Musić“ – prisustvo koliformnih bakterija (5 cfu/100 ml)

Prisustvo rezidualnog klora u vodi u normalnim količinama iznosi od 0,05 mg/l do 0,5 mg/l što je i maksimalna dozvoljena vrijednost, dok u bužimskom vodovodnom sistemu prisutnost rezidualnog klora iznosi čak 0,66 mg/l, a prisustvo kolimorfnih bakterija ukazuje na starije fekalno zagađenje vode.

U navedenom aktu Zavoda za javno zdravsto USK jasno stoji da je o ovim vrijednostima i zagađenjima isti dan upoznato i bužimsko javno komunalno preduzeće, koje je trebalo poduzeti određene propisane mjere, ali i obavijestiti građanstvo da je voda iz vodovodnog sistema neispravna za piće, te da predstavlja rizik po zdravlje potrošača.

Međutim, u upravi KOMB-a nisu se ni udostojili obavijestiti i upozoriti javnost na zdravstvenu neispravnost vode, te su iste krili od vlastitih građana, a sudeći prema onom što piše u navedenom aktu, nisu poduzeli ni odgovarajuće potrebne mjere.
Krivica za zagađenje na KOMB-u

Dalje se u stručnom mišljenju Zavoda za javno zdravstvo navodi kako su takvi rezultati i zagađenja posljedica nesprovođenja pravilnog postupka klorinacije, iz čega se jasno da zaključiti da krivicu za zagađenje vode snosi JKP KOMB i odgovorna lica u njemu.

Iz akta Zavoda se da zaključiti kako ovaj problem postoji već neko vrijeme, a da KOMB na rješavanju istog nije poduzeo skoro ništa.

Da li će se konačno o stanju i javašluku u komunalnom preduzeću oglasiti općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća, jer i oni snose dio odgovornosti?! Da li će javašluk i neodgovornost u upravi KOMB-a biti sankcionisani?

Na kraju, pošto to komunalno preduzeće ne želi učiniti, građanima sugerišemo da vodu iz gradskog vodovoda izbjegavaju koristiti za piće dok ista ne bude sigurna i potvrđena njena zdravstvena ispravnosti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.