Uskoro bi trebala početi sanacija turbeta generalu Izetu Naniću i bužimskim borcima. Najviše je stradala spomen ploča sa imenima poginulih boraca koja će uskoro biti zamjenjena za novu, kvalitetniju. Sve bi trebalo biti okončano prije početka maniferstacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“,koja se tradicionalna održava u augustu.

Turbe generalu Izetu Naniću i njegovim poginulim borcima 505. viteške brigade svjedoči o hrabrosti Bužimljana čiji se ratni podvizi prepričavaju i 20 godina poslije okončanja rata. Preko 500 imena šehida uklesano je u spomen ploču koja zajedno sa nišanima braći Izetu i Nevzetu Naniću čini jedinstvenu cjelinu turbeta. Na žalost, svima koji posjete turbe sve je teže pročitati imena bužimskih šehida. Ploča je dotrajala i zahtjeva sanaciju. Načelnik Agan Bunić obećava da će uskoro uslijediti obnova turbeta.Prošle godine je potpisan ugovor o njegovoj rekonstrukciji, a posljednje pripreme pred početak građevinskih radova tiču se ispravke ranijih pogrešaka oko imena poginulih boraca.

Loš kvalitet materijala razlog je što je spomen ploča za kratko vrijeme stradala, a uz to i sama struktura imena poginulih nije pregledno urađena, što će se sada nastojati ispraviti, kaže načelnik Agan Bunić. Obnovljeno turbe tako bi ujedno trebalo biti poklon građanima pred ovogodišnju 21. po redu manifestaciju „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Izet Nanić i njegovi vitezovi bili su okosnica 5.korpusa A RBiH. Najuspješnija su brigada u bosanskohercegovačkoj Armiji , a general Nanić ostaće njen najslavniji general. Na žalost,505. brigada pretrpjela je i najveće ljudske gubitke. Ima 500 šehida, preko 2500 ranjenih i skoro 200 nestalih i zarobljenih boraca i starješina.

/RTVUSK