Najbolji bosanskohercegovački seniorski kickboxer u tatami disciplinama, Bužimljan Edin Vučelj je, nakon što su se osvježili rezultati na svjetskoj WAKO kickboxing rank ljestvici, zauzeo treće mjesto u disciplini kick-light do 84kg.

Vučelj je zadnje bodove, u ovom olimpijski priznatom sportu, zaradio osvojivši Svjetski kup „Austrian classics“ u Innsbrucku.

Vučelj se trenutno na ljestvici nalazi iza prvoplasiranog reprezentativca Slovenije dvostrukog i aktuelnog Evropskog prvaka Stefana stanića, i drugoplasiranog reprezentativca Hrvatske, aktuelnog Svjetskog prvaka Mateja Lebe.

Vučelj je od početka godine u konstantnoj formi, a to pokazuju njegovi rezultati od početka ove sezone.

Osvojivši Evropski, Balkanski i Svjetski kup naš Bužimljan je pokazao da je itekako zasluženo napravio pomak sa petnaestog na treće mjesto WAKO rank ljestvice.

„Drago mi je kad u svijetu WAKO kickboxinga na najbolji mogući način mogu predstavljati Bosnu i Hercegovinu i trudiću se da tako nastavim i dalje, ukoliko to bude moguće. S obzirom da nemam nikakvu financijsku podršku niti sponzore, ne znam da li ću biti u mogućnosti da odem na naredna dva Svjetska kupa u Budimpešti i Riminiju. Ukoliko bih imao uslove da se pripremam i takmičim dalje, osvajanjem medalja popeo bih se na sam vrh rank ljestvice i tako bih definitivno stekao status glavnog favorita za osvajanjem Svjetskog prvenstva krajem godine za reprezentaciju i pod zastavom Bosne i Hercegovine. Ukoliko ne budem u mogućnosti da nastupim na narednim takmičenjima, bojim se da ću pod ovako jakom konkurencijom u kategoriji opet brzo izgubiti teško zarađen plasman i lako bih mogao ispasti iz top 5 najboljih. „ – kazao je Vučelj.

Da uspjesi našeg Edina Vučelja nemaju dovoljnu pozornost i podršku kako od građana Bužima tako i od lokalne vlasti pokazuju česte molbe i zahtjevi našeg uspješnog sportiste prema istima.

Stoga, apelujemo na instance vlasti da obezbjede materijalna sredstva za odlaske na svjetska i kontinentalna takmičenja, a uspjeh našeg prvaka je neupitan.

(Izvor: Bužim Press)