Slučaj ‘Beograđanina Dodika’ je alarm za uzbunu, te treba tražiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potpišu program saradnje kojim će se utvrditi ove zloupotrebe i pristupiti brisanju duplih prijava, zaključio je Duraković

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković poručio je da ga ne iznenađuje činjenica da je Milorad Dodik danas glasao u beogradskoj opštini Savski Venac, s obzirom da postoje na desetine hiljada građana Srbije i BiH sa ‘duplim’ ličnim kartama i prijavama prebivališta.

– Dok MUP RS-a sistemski iz evidencije prebivališta briše povratnike i raseljena lica, Dodik otvoreno vrši zloupotrebe dvostruke prijave prebivališta. Istovremeno, Radomir Pavlović je javno radio na organizaciji prevoza glasača iz Srebrenice i Bratunca za Beograd. Pored glasača koji se koriste u oba smjera u trgovini glasovima, najmanje 30% glasača putem pošte na prošlim lokalnim izborima su bili glasači iz Srbije, za koje je upitno da su stvarno te osobe uradile registraciju i glasale”, napominje Duraković.

– Slučaj ‘Beograđanina Dodika’ je alarm za uzbunu, te treba tražiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potpišu program saradnje kojim će se utvrditi ove zloupotrebe i pristupiti brisanju duplih prijava, zaključio je Duraković.

Duraković je dodao da dvojno državljanstvo nema veze sa legalnom prijavom prebivališta, te da je Dodikov izgovor neutemeljen i da SIPA treba pokrenuti istragu.