Bosna i Hercegovina ne može diktirati cijene, samo ih možemo prihvatiti. Većina poskupljenja kojima građani svjedoče u proteklim mjesecima je uglavnom vezano za globalne posljedice COVID-a 19
Cijene osnovnih životnih namirnica u stalnom su porastu.

Građani se pitaju kako preživjeti nova poskupljenja kojima se ne nazire kraj.

Teško je govoriti o opravdanosti poskupljenja, s obzirom da svaka zemlja zavisi jedna od druge, odnosno od procesa globalizacije, ističe Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

– Razumijevajući navedeno, Bosna i Hercegovina ne može diktirati cijene, samo ih možemo prihvatiti. Većina poskupljenja kojima građani svjedoče u proteklim mjesecima je uglavnom vezano za globalne posljedice COVID-a 19, recesije iz koje smo izašli i restruktuiranja globalnih lanaca snabdijevanja. Sve su to globalna dešavanja koja se reflektuju na malu otvorenu ekonomiju poput naše i onda građani moraju svaki dan svjedoče poskupljenju određenog artikla, kazao je Čavalić.

Jedan od faktora uticaja na poskupljenja mogao se predvidjeti.

– To smo naglašavali u našim izvještajima prošle godine jer mi redovno pratimo ekonomska zbivanja u Bosni i Hercegovini i dokumentujemo izvještaje kako bismo mogli vidjeti u kojem pravcu idemo. Jedan faktor smo definitivno predvidjeli – faktor oporavka. Paradoksalno je da oporavak ekonomije, potražnje, kada građani više kupuju, na globalnom i domaćem nivou vodi i rastu cijena. Ono što nismo predvidjeli jeste energetska kriza koja je još uvijek aktuelna. I svakako, ovoliko dugo da će trajati restruktuiranje globalnih lanaca snabdijevanja, naveo je.

Građani svakodnevno postavljaju pitanje kako preživjeti od plate do plate, odnosno od penzije do penzije. Čavalić pojašnjava da ekonomski podaci pokazuju da građani koriste neke druge alternative.

– Nenamjensko kreditiranje je u porastu. Treba istaći i da smo mi među deset ekonomija koje su najviše zavisne od dijaspore u svijetu. Još jedna bitna stvar – gotovo trećinu naše ekonomije čini siva ekonomija. Dosta građana pored redovnih primanja zarađuje sa strane. To su tri faktora koji definiraju dohodak domaćeg stanovništva. Ukoliko bi se zaista oslonili na onaj formalni, to nije dovoljno za egzistenciju. Kako izdržati, kako preživjeti? Moja preporuka je zaista da se pokušaju neki novi obrasci štednje primijeniti u narednom periodu. Naročito po pitanju energenata. Svako od nas, možda izuzev penzionera, olako shvata energente. Možda ne bi bilo loše tokom zime pokušati reducirati potrošnju istih barem do proljeća kada će se vjerovatno stabilizirati i cijene i generalno doći kraj energetske krize, savjetuje Čavalić.

Pogledajte cijeli razgovor.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=G09E5oVC3Tw[/embedyt]

(oslobodjenje.ba)