Prije nekoliko dana, akcijom MUP-a USK-a i PU Cazin uhapšeno je šest osoba za koje se osnovano sumnja da su se bavili nezakonitom prodajom, odnosno dilanjem narkotičkih sredstava po cazinskim srednjim školama. U okviru ove akcije privedeno je na informativni razgovor i nekoliko učenika, a jedan od tih srednjoškolaca poslao svoju ispovijes, koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani, nakon što sam shvatio kakvu sam glupost počinio, odlučio sam da neugodne posljedice svoje naivnosti i nepromišljenosti, podijelim široj javnosti kako drugi moji vršnjaci ne bi uradili isto… Ovo je moja priča

“Dana 06.10.2016 kao i svako jutro otisao sam u školu. Učenik sam JU “I Srednja škola”Cazin. Tog dana kada sam pošao u školu sa sobom sam ponio kutiju u kojoj su bili narkotici travka zvana (canabis). To sam dobio od jednog (ne)prijatelja koji me je u vise navrata molio da mu to prenesem. Iako sam u više navrata odbijao da to prenesem, dana 6.10.2016. sam prihvatio da mu učinim uslugu. Kada sam došao u školu imao sam prvi i drugi čas nakon cega sam napustio nastavu jer nisam imao potreban pribor. U vremenu od 10:10h do 10:20h sam otišao u kafić da popijem piće. Nakon 5 minuta zamnom su ušla 2 policajca u civilu i pregledali goste kao rutinsku kontrolu.

Kada su stigli do mene vidjeli su da sam se prepao i znali su da nesto krijem. Rekli su da ispraznim džepove i da im dam svoju torbu,iako sam se izvlačio vidio sam da nema potrebe. Kada su otvorili torbu pronašli su narkotike i uputili smo se u stanicu Cazin. Kada smo stigli u stanicu u vremenu oko 10:45h pretresen sam od strane policijskih službenika. Nakon čega sam proveo 2 sata u zatvoru i mogu vam reci da nije fino. Kada sam dosao na ispitivanje rekao sam im šta su me pitali pri čemu nisu pruzali nikakvo agresivno ponašanje. Pitali su me da li sam se prepao, na što sam ja odgovorio “normalno da jesam” govoreći u strahu jer ko i nebi. U večernjim satima zatvori su bili puni pa sam morao prenoćit u kancelariji gdje je bila samnom jedna osoba iz PU Cazin koja me je pazila. Imao sam jesti od njih i čak su me ponudili kahvom navečer kada su oni pili jer noć je bila stvarno hladna.

Tu večer koliko sam uspio osjetit svi iz noćne smjene su me većinom obišli i lijepo popričali sa mnom i posavjetovali me. Pitali su me da li se kajem što sam to učinio,odgovorio sam da se kajem s ponekom suzom u očima. Uposlenici iz noćne smjene su se lijepo brinuli o meni i često me obilazili s pitanjem treba li mi šta, čak mi je jedan policajac prišao i dao svoje hrane dok nije stigla hrana za mene.

Kada sam ostajao sam u kancelariji razmišljao sam o svemu, o tome šta će biti kada izađem,te kako se osjećaju moja majka i moj otac kada su me vidjeli u stanici. Dugo sam vremena razmišljao o svemu te u više navrata zaplakao krijući suze od policajaca. Kada je stiglo jutro posjetio me je komandir policije kojeg sam se na prvi pogled prepao ali rekao mi je znajući kako se osjećam da imam šansu da prođem bolje. Za policiju nemam puno reći nego da su se lijepo odnosili prema meni i bili ljubazni.

Ujutro kada sam dao izjavu su me pustili da idem kući. Kada sam stigao kući i ugledao majku i babu u suzama tek sam onda shvatio kakvu sam glupost napravio. Popričao sam s njima ali nisam znao šta da im rečem. Kada sam ušao u svoju sobu razmišljao sam i shvatio da mi to nije trebalo u životu. Da gledam majku i babu u suzama a da im ne mogu pogledat u oči od srama. Upropastio sam svoj i njihov život i navukao sramotu. Zakleo sam se Bogom da tome više neću se ni približit a kamoli sjest s nekim da znam da se bavi s tim. Došao sam do toga da me prijatelji izbjegavaju a ni sam ne znam kako ću komšijama pogledat u oči.”
PORUČUJEM SVIM PRIJATELJIMA I NEPRIJATELJIMA SVOJ DJECI I NARODU,OSTAVITE SE ALKOHOLA DROGE I KOCKE JER S TIM U ŽIVOTU NEĆETE NIGDJE STIĆI.NIKAD PAMETI DOĆI NEĆETE DOK VAS NE UHVATE I STAVE NA KUŠNJU,TEK ONDA ZNATE BITI ZAHVALNI S ONIM ŠTO IMATE I S ONIM ŠTO VAM JE DRAGI ALLAH PODARIO.NE UPLEĆI TE SE U PRLJAVE POSLOVE JER DOĆI CE VAM SVE U GLAVU KAD TAD KAO ŠTO JE I MENI. ZNAM DA SE DANAS TEŠKO ŽIVI I DA SU PARE ZARAĐENE NA LAK NAČIN SLATKE,ALI BOLJE VAM JE JESTI KORU KRUHA DANAS NEGO IKAD U ŽIVOTU POČET SE PETLJAT U PRLJAVE POSLOVE. ZAPAMTITE DA U ŽIVOTU NAJBOLJI PRIJATELJI SU VAM OTAC I MAJKA I NIKO DRUGI,TO DOBRO ZAPAMTITE.”

Hvala svima koji me razumiju.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.