Cazin: Nožem napao brata i nanio mu tjelesne ozljede

cazin.net
Nakon verbalnog sukoba između braće, došlo je i do fizičkog obračuna.

Kako naš portal saznaje, jučer se Policijskoj stanici Cazin obratio 37- godišnji muškarac koji je podnio krivičnu prijavu protiv brata zbog nanošenja povreda upotrebom kuhinjskog noža.

Nakon verbalnog sukoba između braće, došlo je i do fizičkog obračuna u kojem je A.A, na sreću, prošao sa lakšim tjelesnim povredama.

Odmah nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su obavili uviđaj i potvrdili navode prijave.

“Dana 31.03.2018 godine, PS obratio se A.A.rođen 1981.godine koji je prijavio svog brata A.A. rođen 1987.godine da mu je isti nanio povrede upotrebom kuhinjskog noža. Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „Laka tjelesna ozljeda“ nastavljaju istražitelji OKP PS Cazin”,stoji u redovnom izvještaju.

 

Objavljen konkurs: Besplatan studij i posao u OSBiH, plata 1.300 KM

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je 28. marta 2018. godine raspisalo javni konkurs za školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2018./2019. Riječ je o jednom u nizu programa Ministarstva odbrane BiH koji se provodi u saradnji s partnerskim zemljama, ovoga puta s Republikom Hrvatskom, piše Večernji list BiH.

Preko tog konkursa bit će odabrano ukupno 15 kandidata koji će sljedeće školske godine biti upućeni u Republiku Hrvatsku na četverogodišnji studij, tokom kojega su im osigurani smještaj, hrana, povratne karte za dolazak u BiH tokom raspusta te mjesečni finansijski iznos u obliku stipendije, koji, kako saznajemo, iznosi oko 200 konvertibilnih maraka mjesečno.

Nakon četiri godine izobrazbe i završenog fakulteta, svih 15 kandidata očekuje zagarantovan posao u Oružanim snagama BiH u oficirskom činu potporučnika, čija početna plata s pripadajućim naknadama iznosi više od 1300 KM, a sve međusobne obaveze koje su ranije pobrojane reguliraju se ugovorom između kadeta i Ministarstva odbrane BiH. Na konkurs se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već završeni srednjoškolci, pod uvjetom da na dan 15. septembra 2018. godine ne budu stariji od 22 godine.

Također, potrebno je da kandidati/kadeti tokom srednjoškolskog obrazovanja imaju najmanje vrlo dobar uspjeh u svim razredima, poznaju hrvatski i engleski jezik, rad na računaru te da su tjelesno spremni jer se u procesu izbora predviđa i pohađanje testa fizičke pripremljenosti.

Konkurs je otvoren deset dana, a više informacija može se saznati na internetskoj stranici Ministarstva odbrane BiH. Prema odredbama ovoga konkursa, školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” u RH traje četiri godine. Svi kandidati moraju dostaviti dokumente već navedene na internetskoj stranici www.mod.gov.ba, najprije biografiju, zatim ovjerene preslike svjedodžbi svih razreda srednje škole, ovjerene preslike diplome četverogodišnje srednje škole, odnosno svjedodžbe s polugodišta četvrtog razreda ako osoba pohađa četvrti razred, original ili ovjerenu kopiju potvrde o državljanstvu na novoj tiskovnici, ali ne starije od šest mjeseci.

Među obaveznim dokumentima je original ili ovjerena kopija izvoda iz matične knjige rođenih, zatim potvrda o nevođenju kaznenog postupka, ne starija od 3 mjeseca, potvrda ili uvjerenje da u posljednje tri godine nije otpušten s posla zbog povrede službene dužnosti, zatim prijava prebivališta CIPS-a i dokaz o poznavanju rada na računaru.

U predstojećem periodu Ministarstvo će raspisati niz konkursa za školovanja u Austriji, Srbiji, Turskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim partnerskim zemljama, što je odlična prigoda za izobrazbu u prestižnim školama, ali i osigurana budućnost zahvaljujući zagarantovan poslu u struci s natprosječnom platom u BiH na početku karijere.

Rošić: Budžet USK ovog puta kreiran potpuno transparentno, povećanje stavki za poljoprivredu i boračku populaciju

Uoči sutrašnje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, u čijem je najavljenom dnevnom redu ovogodišnji budžet, kantonalni premijer Husein Rošić za Fenu je izjavio da je taj akt kreiran ovoga puta potpuno transparentno, u dogovoru sa sindikatima, udruženjima i predstavnicima stranaka.

“Kao što znate, većina kantona u Federaciji je budžet za 2018. usvojila bez javne rasprave tako da zapravo niko osim vladajućih stranaka nije imao mogućnost da utječe na njegov sadržaj. Mislim da to nije ispravan put. Ako želimo kroz budžet odgovoriti na stvarne potrebe građana, onda ih moramo uključiti u njegovu izradu. Ovaj pristup je potpuno novi i on, nažalost, do sada nije bio primjenjivan u našem kantonu. Ipak, ja smatram da je ovo dobar recept za budućnost i da treba nastaviti da budžet dogovaramo s građanima, a ne da im ga namećemo. Čitav proces javne rasprave je potrajao, no Kanton je dobro funkcionisao s privremenim finansiranjem”, rekao je premijer odgovarajući na pitanje zašto se budžet donosi tako kasno, nedugo po isticanju odluke o privremenom finansiranju.

Rošić smatra da u kantonalnoj skupštini postoji većina koja će odobriti budžet “bez ikakvih problema”, kako je naveo.

“Lično sam održao konsultacije sa svim strankama koje imaju zastupnike u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Sve su one dobile uvid u budžet, imale su priliku da iznesu svoje primjedbe i daju prijedloge i mi smo dio njih ugradili u ovaj dokument. Nema dakle nikakvih nepoznanica. Svi znaju naše realne mogućnosti i mislim da niko nije toliko neodgovoran prema građanima da pokušava na budžetu ubirati političke poene. Mi smo manjinska vlada, imamo podršku samo Stranke demokratske akcije, zato računamo na konstruktivno ponašanje opozicije. Dosadašnja praksa je pokazala da su naši prijedlozi dovoljno kvalitetni da je skupština usvaja skoro pa jednoglasno tako da ne znam zašto bi u slučaju budžeta bilo drugačije”, Rošićeve su riječi.

Na molbu da ocijeni ponašanje stranaka tokom kreiranja budžeta, on odgovara da je atmosfera u konsultacijama bila konstruktivna, ali izražava žaljenje što se najviše prijedloga pojavilo poslije konsultacija putem medija.

Rošić ne razumije, rekao je, zašto su neke stranke, umjesto da kažu šta očekuju od budžeta u direktnom razgovoru, odlučile da izdaju saopštenja i obavijesti.

Još jedna čudna situacija je, smatra premijer, što poslanici pojedinih stranaka nisu ove sedmice dolazili na sjednice komisija, uključujući komisiju za finansije.

“Mislim da je ovo dokaz neozbiljnog i neodgovornog odnosa prema budžetu koji svi žele iskoristiti jedino za politikanstvo i destabilizaciju kantona. Ovo je prije svega realan budžet. Nismo pali u zamku populizma i obećavanja stvari koje kasnije nećemo moći da realizujemo”, rekao je premijer.

Po njegovim riječima, glavni cilj je još uvijek stabilizacija finansija, ali u predloženom budžetu bilježe se i povećanja stavki vezanih za, primjerice, poljoprivredu i potrebe boračke populacije.

 

 

Gradske i kantonalne inspekcije ne reaguju: Mještani bihaćke mjesne zajednice Brekovica u strahu od urušavanja! (FOTO)

Svake godine nakon što led i snijeg odrade svoj dio posla, litice bivšeg majdana u brekovačkoj strani sve su bliže naselju. To svjedoči i nedavni odron koji se s visine od stotinu metara srušila stijena od par hiljada kubika.

Na ovaj problem, a koji najviše ugrožava objekt osnovne škole koji se nalazi nekoliko desetaka metara od samog ruba litice, mještani upozoravaju godinama, ali bez uspjeha.

Priroda bi se i sama, donekle, pobrinula i usporila urušavanje majdana ali to je nemoguće zbog stalnog odvoženja nasipa kažu mještani Brekovice.

– S obzirom da majdan nije ograđen, a trenutno ne postoji interes da se tako nešto i uradi, ljudi odvoze šljunak, a zbog toga je nemoguće napraviti nekakvu prirodnu naslagu koja bi spriječila daljenje urušavanje. Zbog takvog odnosna nesavjesnih građana, desit će se novo urušavanje, a o posljedicama je suvišno govoriti, kaže presjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić.

Zbog nepostojanja ograde, opasnost je najveća za učenike ovdašnje osnovne škole koji se za vrijeme velikog odmora igraju neposredno iznad litice koja se stotinjak metara, strmoglavo, obrušava u samo podnožje majdana.

Po pitanju ovog problema, Ćehić se obraćao gradskim i kantonalnim inspekcijskim službama, ali, kako kaže, još uvijek nije dobio nikakav dogovor te dodaje ukoliko ne bude razumijevanja, mještani će na zboru građana odlučiti kako dalje postupati u cilju iznalaženja rješenja za ovaj, njima, jako bitan problem.

Na kraju priče o problemu koji godinama brine stanovništvo bihaćke mjesne zajednice Brekovica, presjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić postavlja pitanje ovdašnjim vlastima:

– Kako bi se oni osjećali da njihova djeca idu u ovu školu?

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...