Cazin: Održana druga po redu „Traktorijada“


Tačno prije tri godine, na današnji dan, održana je druga po redu „Traktorijada“, na Muratovom Brdu, Mjesna zajednica Skokovi, zasigurno najveća i neprevaziđena ikad na prostorima USK-a. Poslije ove, i nije bilo više „Traktorijade“ niti se gdje najavljuje. Vjerovatno se niko ne usudi istu organizirati jer je ovu sa Skokova teško dostići a da ne govorimo i prevazići. Ovu reportažu pogledalo je 65 hiljada posjetitelja iz 89 zemalja svijeta i zasigurno je jedna od najzanimljivijih, urađena usput, bez plana, jer se za „Traktorijadu“ nije znalo, pa tako i nije bilo predstavnika drugih medija. Stoga se i vraćamo tri godine unazad i podsjećamo na ovu izuzetno zanimljivu reportažu, bez ikakvih izmjena odnosno dopuna. Uživajte u dešavanju na Muratovom brdu, prije tri godine.

Traktorijada pjesmom započela, pjesmom i završila

U pjesmama „raštimanog orkestra“ dominirala je izvjesna Raza. „Razo, Razo, američka bazo“, „Moje Raze jedna noga manja, kada igra jedna drugu ganja“ ili „Čuvam ovce ispod Krčavine, dođi Razo biće prčavine“. Sviralo se i na dolaf, udaralo se u sve i svašta, a (pre)često i po glavi, a sve radi „scenskog ugođaja“.

SKOKOVI/CAZIN – U subotu, 13. aprila, na Muratovom Brdu, u Mjesnoj zajednici Skokovi, održana je druga po redu „Traktorijada“ koju je organizirao Memaga Dolić, cijenjeni mještanin Skokova. Prva „Traktorijada“ prošle godine krenula je posve slučajno a budući da je događaj bio više od očekivanja, slučajnost je prerasla u manifestaciju najbolju, najmasovniju i svakako najveseliju na ovim prostorima, barem kad je u pitanju ova sumorna, 2013. godina. „Traktorijada“ je započela pjesmom a tako je i završila, tako da je i pjesme i traktora bilo više nego bilo gdje u širem okruženju.

Kako je zapravo započela „Traktorijada“ prošle godine? –Sasvim slučajno, zahvaljujući mojim dobrim prijateljima, kazao nam je Dolić. Naime, njegova supruga je teško oboljela prošle godine zbog čega je tri mjeseca boravila u bolnici u Sloveniji a Memaga je dosta vremena zbog karaktera bolesti morao provoditi uz suprugu. Kako se bavi poljoprivredom trebalo je uzorati desetak dunuma zemlje za pšenicu. Njegovi prijatelji i rođaci su mu samoinicijativno izašli u susret i odlučili su taj posao odrade. Jedno jutro su se okupili i organizirali i krenuli na rad sa pet traktora. Samo sat vremena kasnije došlo je još 20 traktora. Kada su odradili posao, sjeli su, družili se uz harmoniku i pjesmu i jednostavno su to odlučili nazvati traktorijadom.

Tako je dakle počelo, a evo kako je to bilo samo godinun dana kasnije. Skokovačkoj „Traktorijadi 2013“ prisustvovao je veliki broj posjetilaca, ne računajući traktoriste kojih je sa različitim konjskim snagama bilo više od pedeset. Bili su tu i pravi konji da uzoru ono što traktori objektivno nisu mogli. Oranje je kratko trajalo jer toliki broj traktora za čas posla „prevrnuo“ bi cijelu Bosansku Krajinu. Kako je glavni cilj ove manifestacije okupljanje i druženje poljoprivrednika sa Skokova i okolnih mjesnih zajednica sa područja općine Cazin, atmosfera je bila više nego dobra. Hrane i pića je bilo u izobilju a muzikom je sve počelo, trajalo i završilo. Harmonika se razvlačila kao da je u pitanju njeno „razvaljivanje“, a ne „Traktorijada“. U pjesmama „raštimanog orkestra“ dominirala je izvjesna Raza. „Razo, Razo, američka bazo“, „Moje Raze jedna noga manja, kada igra jedna drugu ganja“ ili „Čuvam ovce ispod Krčavine, dođi Razo biće prčavine“. Sviralo se i na dolaf, udaralo se u sve i svašta, a (pre)često i po glavi, a sve radi „scenskog ugođaja“. Maštoviti zabavljači nemaju formalan naziv svog sastava pa su kazali da ih zovemo „Maršal“, „Ja sam magarac“ a možda bi najbolje odgovarao naziv „Ništa niščim, a tako veselo“. Svejedno, ovaj najveseliji i najljepši proljećni dan na prostorima Krajine treba zahvaliti upravo ovim veseljacima.

Nešto urbanije muzičke sadržaje ponudili su Husein Toromanović – Ćivšan, Bakir Ćoralić, najbolji harmonikaš u Ćoralićima i okruženju, (po vlastitom priznanju) i legenda Muratovog brda, Šemso sa privremenim boravkom u Portorožu, Republika Slovenija. I ova vesela družina razgaljivala je srca i duše prisutnih a u jednom trenutku i njih i naš mikrofon jedna od mašina „dignula je u nebesa“ pa su i gore pjevali i svirali. Poznatog sazliju Smaila sa Skokova jednostavno nismo uspjeli snimiti pa ćemo to uraditi jednom drugom prilikom, na nekoj od slijedećih „Traktorijada“. Trebalo je stići na sve strane. Stigli smo među prisutnima primijetiti i općinskog načelnika Nermina Ogreševića, sa saradnicima te Smaila Toromanovića, poljoprivrednog stručnjaka a trenutno savjetnika općinskog načenika Bihaća Emdžada Galijaševića. Bilo je još puno, puno poznatih faca i zvaničnika, no ostajemo fokusirani na „Traktorijadu“ na kojoj su svi prisutni podjednako važni u stvaranju dobre atmosfere. Uspjeli smo zabilježiti i kuhare pa i (ne)zvanične degustatore bez kojih bi se tanje sviralo i pjevalo bez obzira što pive nije falilo.

Sve opisano sasvim sigurno ni izbliza ne ostavlja dojam o ovom događaju kao što ćete ga steći nakon što pogledate našu petnaestominutnu reportažu u kojoj smo nastojali prikazati sva dešavanja tog dana. Ova manifestacija je definitivno najveseliji događaj u (baksuznoj) 2013. godini, a možda i koju godinu unazad.

Esad ŠABANAGIĆ/reprezent.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...