Na ovogodišnjoj naučnoj olimpijadi projekata učenika osnovnih i srednjih škola- BOSEPO predstavljena su 92 projekta iz kategorija: energija, okoliš, inžinjering i IT.
Među 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Zenice, koji su se takmičili za vrijedne novčane nagrade i mogućnost učešća na međunarodnim takmičenjima, Cazinjanke Ajša i Melisa Huremagić osvojile su zlato za projekat iz kategorije zaštita okoliša.

Tim povodom, učenice je danas primio gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević kako bi im čestitao na postignutom uspjehu i upoznao se s projektom za koji su nagrađene. S obzirom da učenici čiji projekti ostvare najveće razultate na BOSEPO olimpijadi dobivaju status najboljih i samim time stiču uvjet za odlazak na velika svjetska takmičenja kao što su I-SWEEEP i GENIUS u SAD-u, MOSTRATEC u Brazilu i INEPO u Turskoj, Ajša i Melisa predstavljat će sa svojim projektom- biljni prečistač otpadnih voda na bazi kore od nara, Bosnu i Hercegovinu u junu ove godine u New Yorku. –„Grad Cazin će im pružiti podršku na tom putu i siguran sam da će Melisa i Ajša nastaviti nizati svoje uspjehe jer je očito da se radi o vrijednim i ambicioznim učenicama na koje i njihovi roditelji, a i mi kao zajednica možemo biti ponosni“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Izvor: usn.ba