CAZIN: Težak starački život bračnog para u bolesti i neimaštini


U cazinskoj mjesnoj zajednici Stijena, zaseoku Hamulići, u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima živi stariji bračni par Hase i Hasnija Hepić. Oboje su ušli u osmu deceniju života i bolesni su, ali su se primorani svaki dan boriti za preživljavanje.

Ukinut dodatak

Žive u nedograđenoj kući od betonskih blokova, koja ima dvije malene prostorije pune vlage, što im dodatno narušava zdravlje. Hase ističe da se dobrovoljno uključio u Armiju RBiH i branio državu, pri čemu je i ranjen.

– Imao sam procent invalidnosti 60 posto trajno i dobivao sam ortopedski dodatak, koji mi je odobrila komisija u Sarajevu. S tim dodatkom dobivao sam ukupno 300 KM, ali su mi to ovdje skinuli i sad imam 105 KM, od čega nas dvoje ne možemo preživjeti. Da bude gore, bolestan sam i do sada sam imao dva srčana i četiri moždana udara. Boli me i noga u koju sam ranjen, ali nemam sredstava za liječenje i primoran sam hodati na štakama. I žena mi je bolesna, ima astmu i tumor kod oka, ali nemamo sredstava ni da preživimo, a kamoli da se liječimo. Kuća je puna vlage, sa slabim krovom i smrzavamo se u njoj. I pod je betonski, a nismo imali mogućnosti da bilo šta obložimo stiroporom, stalno ložimo, ali džaba – rekao nam je Hase.

Na neka bolja vremena podsjećaju ga samo njegovi ribarski štapovi u jednom ćošku kuće, s obzirom na to da je nekad bio strastveni ribolovac i ribočuvar.

Hase je sa suprugom ranije živio u staroj kući od drveta i blata, koja se nalazi u neposrednoj blizini i koja se većim dijelom urušila, pa je bio primoran podići kredit kod Fonda za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračkih populacija, od kojeg je sagradio objekt u kojem sada živi.

Vraćanje kredita 

Smanjenjem invalidnine nije mogao vraćati kredit, koji je na sebe preuzeo njegov mlađi sin Rešid, koji je zaposlen u JKP „Čistoća” Cazin. Rešid ima suprugu i troje djece, a, osim očevog, vraća i svoj kredit, tako da nije u stanju finansijski pomoći svojim roditeljima.

Hasina supruga Hasnija primorana je ići u obližnju šumu po drva za ogrjev.

Sve je dobrodošlo

Prostorije bezuvjetne

– Došli smo u situaciju da nam treba svaka vrsta pomoći. Vode nemam u kući, nemamo ni hrane. Oboje smo bolesni, ali nemamo novca za liječenje. Svaka vrsta pomoći nam je dobrodošla. Voljela bih i srediti ove dvije prostorije, da nismo u ovoj vlazi, jer ona mi je i dala ovu bolest – kroz suze ističe Hasnija.

Uplate na račun

Svi koji žele novčano pomoći bračnom paru Hepić, mogu to uraditi na Hasin tekući račun otvoren u “UniCredit banci” d.d., čiji je broj: 45133575000.

 

//CAZIN.NET0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...