Najveća bajramska proslava u Bosni i Hercegovini sasvim sigurno je u Cazinu gdje se i ove godine noć uoči Bajrama okupilo preko deset hiljada ljudi. Veliki bajramski vatromet ovdje se održava uoči svakog Bajrama već više od dvadeset godina i ova je svečanost, u organizaciji Grada i Medžlisa islamske zajednice Cazin, postala neizostavan dio bajramske atmosfere uz koju su odrasle brojne generacije mladih Krajišnika.

Inače, cijeli ramazan u Cazinu je protekao u svečanoj atmosferi, a dočekan je uz manifestaciju za najmlađe koji su bajramskim kandiljima obilježili prvu ramazansku večer. Noć uoči Bajrama posebno je svečana, a ono što se posebno potencira jeste duh zajedništva pa je upravo zbog toga najveće zajedničko okupljanje Krajišnika na samom ispraćaju ramazana kako bi bajramski dani bili rezervirani isključivo za porodična i komšijska okupljanja.

Bitno je istaknuti da u Cazinu, za razliku od brojnih drugih sredina u BiH, nema bajramskih proslava po kafanama i rijetko se desi da neko od ugostitelja za organizaciju svojih aktivnosti navede naslov „bajramska proslava“ ili sl. jer se ovdje podrazumijeva Bajram nema veze s kafanom i oni koji idu na takva mjesta nemaju potrebu tražiti povod u bajramima.

Ovogodišnji Ramazanski bajram, Cazinjani su dočekali uz koncert Latifa Močevića i hora Preporod dok je poruku mladima uputio Ajdin Hasanić. Bajramske čestitke uputili su gradonačelnik Nermin Ogrešević i glavni imam Said ef. Mujakić, a veliki vatromet nagovijestio je dolazak Ramazanskog bajrama.