CAZINSKI AGRODAR U BIVŠIM POGONIMA POLIETILENKE OTVARA HLADNJAČE


Specijalizirana poljoprivredna zadruga „Agrodar“ iz Cazina kupila je u stečajnom postupku dio nekretnina kompleksa bivše tvornice ambalaže „Polietilenka“ u Bihaću u kojima će biti otvorena hladnjača za voće i povrće, proizvodni pogon za krastavce kornišone i kesten, te ostali potrebni kapaciteti za voće i povrće. U toku su građevinski radovi u objektima koje je potrebno prilagoditi djelatnosti ove zadruge.

Kako kaže Aldin Kuduzović, direktor SPZ „Agrodar“, nekretnine „Polietilenke“ prodane su u stečajnom postupku, a „Agrodar“ se kao ponuđač javio na javni poziv, zadovoljio kriterije i program kojeg su predstavili stečajnom upravitelju, te tako kupio hale koje se prostiru na deset i ostale površine na trideset i pet dunuma.

“Našim programom bit će zastupljeni kapaciteti hladnjača za voće i povrće, proizvodni pogon za krastvce-kornišone i kesten, te ostali potrebni kapaciteti za voće i povrće”, kaže Kuduzović.

Nakon zimske pauze, početkom vegetacije zadruga će otpočeti s radom pa se mogu očekivati intenzivniji građevinski radovi na objektima a programom proljetne sjetve bit će zasađene parcele krastavca-kornišona, malina, te feferona kao novog projekta kojeg su u SPZ „Agrodar“ pokrenuli zajedno s jednim partnerom iz Njemačke, pa ih na proljeće očekuje mnogo posla.

“Iz godine u godinu, broj kooperanata u našoj zadruzi se povećava. Trenutno smo na brojci od 1.500 ljudi a svaki taj kooperant otprilike na svojoj parceli na kojoj radi zapošljava još dva do tri radnika, tako da možemo reći da je to skoro oko 3.000 ljudi. Očekujemo ove godine još veći rast, pogotovo na području grada Bihaća, a i bližih mjesta upravo zbog našeg preseljenja u općinu Bihać”, dodaje Kuduzović.

Pored krastavca-kornišona i maline, otkupa šumskih plodova, prvenstveno kestena i proizvodnje žitarica, ove godine će uz feferone proizvoditi i ostale vrste paprika. Instalirat će nove rashladne kapacitete oko pet hiljada tona koji će biti ubjedljivo najveći u regiji.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...