Nema podataka da je cazinska Medresa “Džemaluddin ef. Čaušević” u svom historijatu sve do 30. decembra 2015. godine ili 19. rebiu-l-evvela 1437. h. godine imala u istom danu promociju dvojice učenika prvog razreda u zvanje hafiza Časnog Kur’ana. Tog dana titulom hafiza okitili su se Hamza Kanurić i Omer Midžić.

Hamza Kanurić, sin Hakije i Enise, rođen je 23.5.2000. godine u Rijadu. Njegov uspjeh rezultat je neprekidne veze s Kur’anom, koja traje od najranijeg djetinjstva. Roditelje smatra onima koji su ga najviše motivirali u učenju hifza i bili njegova bezuvjetna podrška. Hifz je počeo učiti u petoj godini života. Sa svakim naučenim ajetom, a kasnije i stranicom, rasla je ljubav prema Kur’anu i želja da nauči što više, tako da već sa jedanaest godina završava sa memoriranjem Kur’ana. Učenik je prvog razreda cazinske Medrese, a pred profesorom hafizom Mehmedom Kudićem počinje ponavljati naučene stranice Kur’ana.

Prošle godine položio je hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske Zajednice u Sarajevu za samo jedan dan. Za samo sedam sati uspio je proučiti cijeli Kur’an napamet bez pauze!

Omer Midžić, sin Senada i Kade, rođen je u Bihaću 21.10.1998. godine. Hifz počinje učiti još u četvrtom razredu osnovne škole, pred svojom majkom Kadom koja ga je neumorno preslušavala, pomagala mu i bodrila u kritičnim fazama učenja hifza. Dolaskom u Medresu, pred svojim profesorom kiraeta, hafizom Suadom Šahinovićem, okončava učenje hifza.

Krajina danas obiluje hafizima Časnog Kur’ana, a nekad je to bila rijetkost.

Cazin je ponosan što u klupama baš njegove medrese nastavu pohađaju dva nova čuvara Kur’ana časnog, Omer i Hamza.

//Cazin.NET

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.